Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • dienorette

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Chcela by som sa opytat, uzivam antikoncepciu dienorette. Chcela som oddiali t menstruaciu a tak som nemala prestavku medzi dvoma baleniami. Na konci druheho blistru som mala spinenie ale po uziti celeho blistra som nedostala menzes. Je to normalne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pri tomto spôsobe oddialenia menštruácie sa často vyskytujú poruchy menštruačného cyklu v podobe špinenia a menštruácie mimo obdobia kedy vynechávate tabletky. Pre istotu si však urobte tehotenský test.

Podobné otázky

  • Núdzová antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Brala som antikoncepciu Dienorette rok ale nesadla mi tak som mala mesačnú pauzu začala som menstruovat a na 4 deň menštruácie som začala brat antikoncepciu KARHLA.Zatial som vzala 4 tabletky dnes mám vziať piatu ale priateľ sa do mna omylom uvoľnil.Je antikoncepcia už účinná alebo je možné zobrať tabletku po? Ak Ano mozem ďalej užívať tabletkovú antikoncepciu alebo ju mám vysadiť? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste začali s užívaním KarHly až na 4. deň cyklu, nie ste ešte plne chránená. Bolo potrebné sa minimálne prvých 7 dní užívania KarHly chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Za týchto okolností je na mieste uvažovať o užití tabletky núdzovej antikoncepcie.

  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Pred 4 týždňami som prestala užívať antikoncepciu Dienorette.Uzivala som ju rok a mám pocit,že mi nesadla.Mala som často migrény,bola som zavodnená a mala som časté návaly tepla a všimla som si aj zvýšené búšenie srdca tak som ju po uziti blistru prestala užívať.
    Momentálne som po 4 týždňoch od vysadenia dostala už normálnu menštruáciu a začala som rozmýšľať nad tým,že by som antikoncepciu chcela začať znova brat.Ale inú.
    Aký odstup si od užívania musím nechať aby bolo opakované užívanie antikoncepcie bezpečne? Mozem ju začať brat hneď?
    Aku značku by ste mi prosím odporučili? Chcela by som jednozložkovú Gestagénovú čo by ma až tak nezaťažovala.Ďakujem za info.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete ju začať užívať v prvý deň menštruácie, bez ohľadu na dĺžku neužívania. Môže Vám byť predpísaný iný preparát hormonálnej antikoncepcie, poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom. Na trhu je viacero preparátov hormonálnej antikoncepcie. Ak chcete užívať jednozložkovú antikoncepciu, môžete užívať napríklad preparát Zlynda. Nalepšie je sa poradiť s Vašim obvodným gynekológom.

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu dienorette už 2 roky a začala som užívať antibiotiká PNC 750 (užívam asi 4 dni). Počas tohoto obdobia som mala nechránený styk. Existuje veľká šanca tehotenstva? Alebo sa nemusím obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania spomínaných antibiotík je vhodnejšie chrániť sa aj doplnkovo pre riziko možného zníženia účinku hormonálnej antikoncepcie. Počas celého užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Drovelis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Užívala som HAK dienorette, avšak nesadla mi, mala som z nej závraty, bolesti hlavy a žalúdka. Zobrala som z nej len 6 tabliet a vysadila som ju, nakoľko mi nerobila dobre. Asi 3 dni po tom čo som ju vysadila som dostala menštruáciu, ktorá trvala 7 dní. Dnes mi lekár predpísal HAK drovelis, len som sa zabudla opýtať kedy ju začať užívať. Mam počkať na ďalšiu menštruáciu alebo je možné ju začať užívať hneď? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie bude počkať na ďalšiu menštruáciu a v prvý deň menštruácie začať užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie. Vtedy budete chránená hneď od začiatku užívania. Teoreticky môžete začať s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie aj teraz, počas celého prvého blistra sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm).

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, antikoncepcia Mistra, Jeanine je rovnaká ako Dienorette? Ďakujem.