Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • účinok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Belara. Po dobratí 21 tabletky som ochorela a na ďalší deň začala brať antibiotika Unasyn, ktoré doberiem ešte pred užívaním ďalšieho balenia antikoncepcie. Počas 7 dňovej pauzy mám byť chránená. Chcem sa spýtať či sa takto zníži účinok antikoncepcie z dôvodu antibiotík. Ak áno,kedy začnem byť opäť chránená. Za odpoveď vopred ďakujem, pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    daný typ antibiotickej terapie nemá vplyv na účinnosť kontraceptív. Ste teda plne chránená a učinok antikoncepcie nie je znížený.

Podobné otázky

  • Antikoncepčný krúžok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Nadväzujem na predošlú otázku o posunutí menštruácie. Mám totižto dostať menštruáciu 2.11., ale potrebovala by som ju aspoň o týždeň posunúť. Je jednou z možností aj to, že by som aktuálny krúžok nechala o týždeň dlhšie, t.j. že by som ho mala súvisle 28 dní a následne ho vybrala a mala normálne 7 dní pauzu a potom zaviedla nový?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite nie! Vaginálny antikoncepčný krúžok nemôže byť v pošve dlhšie ako 3 týždne. Stráca totiž svoj antikoncepčný účinok. Ak chcete posunúť krvácanie iba o týždeň a nevadí Vám obetovať jeden antikoncepčný krúžok, zaveďte si nový antikoncepčný krúžok po vybratí aktuálneho na týždeň a následne si urobte sedemdňovú pauzu a po nej zaveďte nový vaginálny antikoncepčný krúžok.

  • ibuprofén antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň znižuje ibuprofen účinok antikoncepcie karhleight ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ibuprofen nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v nedeľu sa mi stalo, že moja stolica po dvoch hodinách užitia 22. tabletky hormonálnej antikoncepcie bola mäkkšia ako obyčajne, ale nemožno hovoriť o silnej hnačke ani o vodovej stolici. Ak to bola len mäkkšia stolica spôsobená väčšou dávkou vlákniny, síce nebola úplne pevná, ale ani vodová, neovplyvní to účinok antikoncepcie, netrebalo v takomto prípade vziať druhú tabletku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností, ak sa nejednalo o silnú a opakovanú hnačku, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • antikoncepcia zapijanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň ak zapijem placebo tabletku s vodou kde mam citrónovú stavu je to vporiadku? nezníži sa účinok? dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, placebo tabletky neobsahujú hormóny, takže aj keby ste neužili placebo tabletku, nič sa nestane. Placebo tabletky môžete zapíjať čímkoľvek.

  • predčasná menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    už rok a pól užívam antikoncepciu jeanine, raz už sa stalo že mi mesiac vynechala menstruacia čo má môj doktor ujistil že je v poriadku, že to pri tejto antikoncepcii je normalne. tento mesiac mi vsak 5 dni pred tým ako mi mala začať menstruacia začalo jemne špinenie, ktoré trvalo 3 dni a potom prestalo. tento utorok/stredu mi mala prísť menstruacia no neprišla.
    mohlo sa stať že mi prišla skôr a bolo to to špinenie alebo sa mám obávať tehotenstva? tabletky som brala pravidelne, načas, nevynechala som ani jednu. bola som tento mesiac mierne chora a brala som kvapky kaloba (na internete som nenašla, že by znižovali účinok antikoncepcie).

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie z vysadenia počas sedemdňovej pauzy nemusí vyskytovať, prípadne môže žena špiniť aj počas s užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie. Ak užívate tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne a správne, tehotná nebudete. Nevylučujem, že choroba mohla spôsobiť spomínané špinenie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.