Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tabletka po?

    , Autor: maja007

    Dobry den ako som Vam vtedy pisala po uziti escapelle ta unava a silnejsia menstruacia...vsetko to ptm preslo som uz bola o 5 fit ale nejak teraz po 2 tyzdnoch obcasne mam stale take bud divne unavy alebo ani niesom unavena len mam pocit akokeby som nevidela na ,,ostro,, ze ked vypijem viac vody alebo co tak som zas vnormale ale nejak sa neviem vtom vynajst napr dnes som bola uplne v pohode poobede nejak zas taka divna ,,unava ani sa mi nechcelo spat ptm to preslo moze to byt este stale rozhadzanie organizmu z tej tabletky ci nebodaj tehotenstvo...dokonca som si aj urobila test bol negativny mam zajst na gynko ci to bude ok?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nepredpokladám že by mohlo ísť o graviditu, dôležitý je dostatočný pitný režim a možno si aj trošku oddýchnuť. Pravdepodobne bolo toto obdobie pre vás aj dosť emocionálne náročné a toto všetko sú následky. Gynekologickú kontrolu absolvovať môžete.

Podobné otázky

  • Zabudnuta Tabletka, riziko otehotnenia

    , Autor: Katie111

    Dobry den pan Doktor,
    prosim Vas chcela by som sa opytat na mozne riziko otehotnenia po zabudnej aktikoncepcnej tabletke (Belara).
    Minulu Sobotu som si zabudla dat 15tu tabletku z balenia, cize zaciatok tretieho tyzdna. Vsimla som si to az v nedelu po viac ako 24hodinach. V nedelu som v priebehu dna zjedla obidve tabletky (zabudnutu sobotnajsiu + nedelnu) odvtedy pokracujem v normalnom uzivani. Dnes mam poslednu tabletku v Baleni a od Zajtra zacinam novym balenim a vynechavam 7dnovu pauzu. Vcera vo stvrtok som mala nechraneni styk, myslite ze je tam sanca na otehotnenie? Ak ano myslite ze je vhodna tabletka po?
    Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri vynechaní tabletky ste postupovali správne, no nie úplne. Najbližší týždeň od zabudnutia tabletky sa odporúča používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm). Tabletku emergentnej hormonálnej antikoncepcie nemá zmysel užívať, navyše si tým rozhádžete celý cyklus. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, vynechajte teraz 7 dňovú pauzu a pokračujte kontinuálne v ďalšom blistry. Počas užívania nasledujúceho blistra je možné, že sa objaví krvácanie, či špinenie. Aj napriek tomu pokračujte v užívaní tabliet. Po doužívaní blistra si už ale urobte 7 dňovú pauzu.

  • Ina

    , Autor:

    Dobrý deň,
    pravidelne beriem hormonálnu antikoncepciu a tak tomu bolo aj celý mesiac február až na výnimku jedného jediného dňa. S priateľom sme mali súlož, počas ktorej sa do mňa spravil a ja som si presne v ten deň (piatok večer) zabudla vziať lieky. Na to som však prišla až na ten ďalší večer (sobota večer), kedy v sobotu sme mali tiež súlož a tiež sa do mňa spravil, v sobotu som však už užila obe antikoncepčné tabletky aj za piatok aj za sobotu. Akonáhle som sa to dozvedela, som si v nedeľu ráno kúpila tabletku po, čiže od prvej súlože ju užila asi tak o 36 hod. Plodné dni som nemala, bola som asi v 20. tom dni menštruačného cyklu. (sobotnajšia tabletka mala byť predposledná v mesiaci, menštruácia mi však chodí tak 4 dni po dobratí liekov). Menštruácia mi mala prísť vo štvrtok, no ešte stále neprišla, ale spravila som si už 2 tehotenské testy, jeden dnes ráno a včera večer, no oba boli negatívne. Nepociťujem vôbec žiadne príznaky a ani sa necítim byť v tom, no stále mám strach, že môžem byť nečakane tehotná kvôli tomu menzesu. Môže oneskorenie menštruácie zapríčiniť tabletka po? Ktorá by mala údaje oslabiť účinky antikoncepcie, tzn. aj možnosť nepravidelného menzesu. Za radu vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, núdzové hormonálne tabletky “po” spravidla rozhádžu menštruačný cyklus. Neviem akú antikoncepciu užívate, ale ak užívate 21 tbl a 7 dní pauza, niekedy je lepšie, ak zabudnete užiť tabletku do 12 hodín od zabudnutia, predposlednú a poslednú tabletku neužiť a začať so 7 dňovou pauzou, aby došlo ku krvácaniu z vysadenia. Teraz Vám už neostáva nič iné, ako čakať na menštruáciu. Ak sa menštruácia nedostaví do niekoľkých dní, navštívte Vášho obvodného gynekológa.