Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zabudnuta Tabletka, riziko otehotnenia

    , Autor: Katie111

    Dobry den pan Doktor,
    prosim Vas chcela by som sa opytat na mozne riziko otehotnenia po zabudnej aktikoncepcnej tabletke (Belara).
    Minulu Sobotu som si zabudla dat 15tu tabletku z balenia, cize zaciatok tretieho tyzdna. Vsimla som si to az v nedelu po viac ako 24hodinach. V nedelu som v priebehu dna zjedla obidve tabletky (zabudnutu sobotnajsiu + nedelnu) odvtedy pokracujem v normalnom uzivani. Dnes mam poslednu tabletku v Baleni a od Zajtra zacinam novym balenim a vynechavam 7dnovu pauzu. Vcera vo stvrtok som mala nechraneni styk, myslite ze je tam sanca na otehotnenie? Ak ano myslite ze je vhodna tabletka po?
    Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri vynechaní tabletky ste postupovali správne, no nie úplne. Najbližší týždeň od zabudnutia tabletky sa odporúča používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm). Tabletku emergentnej hormonálnej antikoncepcie nemá zmysel užívať, navyše si tým rozhádžete celý cyklus. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, vynechajte teraz 7 dňovú pauzu a pokračujte kontinuálne v ďalšom blistry. Počas užívania nasledujúceho blistra je možné, že sa objaví krvácanie, či špinenie. Aj napriek tomu pokračujte v užívaní tabliet. Po doužívaní blistra si už ale urobte 7 dňovú pauzu.