Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • hak a antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer chcela by som sa spytat beriem hak maitalon a do menštruacie mi zostava 7 dni. Už dva tyždne uživam antibiotika duomox 1000. S priatelom sme mali pred dvomi dnami nechraneny pohlavny styk. Zaujima ma či je riziko otehotnenia. Za odpoved dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    účinná látka týchto antibiotík je príbuzná antibiotikám, ktoré znižujú účinok antikoncepcie. Preto aj keď to nie je pravdepodobné, určitá možnosť zlyhania účinku antikoncepcie tam je.

Podobné otázky

  • HAK a antibiotiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa informovať o účinkoch HAK po využívaní antibiotík. Bola mi predpísaná 10 dňová liečba Ciphinom 500, pričom po jej ukončení mi nasledne začala 7 dňová pauza. Je potrebné sa po začatí nového blistra chrániť 7 dni aj inou formou antikoncepcie alebo sú už účinky HAK dostačujúce?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností už ubehlo sedem dní od skončenia užívania antibiotík, preto nie je potrebné používať aj doplnkovú formu ochrany. Pokračujte v pravidlnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK a antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Beriem antikoncepciu Maitalon druhý mesiac a ešte mi zostávajú 4 tabletky do konca blistra a začala som spiniť (také hnedé krvácanie a nie veľa). Prvý mesiac sa menštruácia dostavila normálne na 3 deň od od ukončenia platka. Od 4.1. užívam antibiotika na zápal obličky + 3. deň beriem antibiotiká na črevné baktérie. Myslíte, ze toto špinenie môže byť spôsobené antibiotikami alebo môžem byť tehotná?
    Vďaka sa odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie môže byť spôsobené aj užívaním antibiotík. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa však špinenie môže vyskytovať aj počas cyklu. Je tiež dôležité, aké antibiotiká užívate, pretože počas užívania niektorých druhov je potrebné používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Odporúčam tiež užívanie probiotík ako aj vaginálnych probiotík. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • HAK a antibiotiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Chcela by som sa spýtať.. Pred presne 2 týždňami som užila poslednú tabletku antibiotík SUPRAX (pondelok, 24.9.). Menštruáciu som dostala v stredu (3.10.) Dnes som mala chránený pohlavný styk, a však kondóm sa roztrhol, ale partner sa do mňa "nedokončil". Chcem sa spýtať, či môžem pokojne mať nechránený styk alebo či si mám radšej kúpiť 72hodinovú tabletku, na koľko nemám tušenie po koľkých dňoch brania antibiotík zaberá na "100%" antikoncepcia.
    Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Suprax je zo skupiny cefalosporínov, ktoré ovplyvňujú účinky antikoncepcie menej ako ostatné antibiotiká. Ak už ubehli 2 týždne od antibiotickej liečby, účinok antibiotík na antikoncepciu by už nemal byť, nemali by ste teda otehotnieť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hak a antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den ... Mala by som otázku uzivam antikoncepciu a brala som fromilid ... Ktory som vysadila vo stvrtok s priateľom sme mali nechránený pohlavný styk o 7 dni po výsadeni antibiotik .... Mozem byt tehotna ?
    Ďakujem za odpoved prajem krásny den

  • hak a antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa popytat na antikoncepciu branu s antibiotikmi. Beriem Triquilar a mam prepisane na 10 dni Penbene na anginu. Chcem vediet ci ucinnost antikoncepcie je uplne nulova, ze mozem hned otehotniet ale ak sa nespravi do mna ci je aj tam nejake percento co moze ujst dnu a ci je riziko na otehotnenie. a dokedy je to riziko znizene.
    pytala som sa toto iste aj ineho gynekologa a ten mi vravel ze Penbene na to ziaden vplyv nema ze to su len myty ze bez obav. Tak potom preco na letaku od Penbene sa pise ze znizuje ucinnost antikoncepcie a on mi tvrdi nieco ine. Bola by som nerada kebyze nechcene otehotniem preto lebo mi lekar zle poradil.

    dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pri väčšine ATB nie je účinnosť HAK znížená,
    avšak pri niektorých áno, je lepšie počas danéího obdobia používať inú formu antikonecpie-prezervatív-postačí 10 dní v dobe užívania ATB
    a budete maž istotu
    s pozdravom