Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tabletka

    , Autor: sajonara

    Dobrý deň. Beriem antikoncepciu Maitalon a užívam ich vždy večer včera som mala pohlavný styk a večer som si dala tabletku ako obvykle ale následne o pár minút mi prišlo zle a vracala som takže som tabletku určite vyvracala dnes som mala opat pohlavný styk a tabletku si dám zas večer ako vždy. Možem otehotnieť keď som tú jednu tabletku zrejme vyvracala? Bola to 12-ta tabletka z blistra. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v prípade, že zvraciate krátko po užití antikoncepčnej tabletky je nutné užiť následne ďalšiu aby bol zabezpečený antikoncepčný efekt. Takto ste vynechali tabletku a je možné, že by ste mohli otehotnieť.

Podobné otázky

  • Problem z antikoncepciov

    , Autor: Bambulka2020

    Dobry som dva mesiace po porode a chcem zacat uzivat antikoncepciu vcera som dostala menstruaciu tak som uzila tabletu a dnes uz nemam menstruaciu tak neviem ako dalej z tabletkami bolesti na menstruaciu mamm9zte mi poradit

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je pomerne časté, že po začatí užívania hormonálnej antikoncepcie v začiatku menštruácie dôjde k útlmu až skončeniu menstruačného krvácania. Pokračujte aj napriek tomu v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností ste chránená od začiatku užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Tabletka po a meskanie menstruacie

    , Autor: :)))))

    dobry den pred 2 tyzdnami som uzila nudzovu antikoncepc. apreg. menstruaciu som mala dostat priblizne v tomto obdobi ( stale mi chodi 26-27 den) dnes je 28 den a menstruacia nikde a zacinam panikarit. mam bolesti brucha uz asi 2 tyzdne a zvacsene prsniky ako obvikle. mam sa bat ze tabletka nezabrala? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Medzi najčastejšie vedľajšie účinky preparátov núdzovej antikoncepcie patrí znepravidelnenie menstruačného cyklu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka

    , Autor: Marrimay

    Dobrý večer pán doktor,

    netuším ako sa to stalo, ale ako som si šla dnes vziať tabletku, všimla som si, že mi tam nedeľná chýba. Mám teraz trošku hektické obdobie a možno som si v jeden deň dala 2 to naozaj neviem. Čo by som mala robiť? Mám aj náhradný blister v prípade ak by sa niečo také stalo takže si môžem tabletu dať, ale neviem či by som mala keďže netuším čo sa stalo s tou pôvodnou. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak si nie ste istá, že ste dnes užili tabletku, je vhodnejšie užiť ďalšiu tabletku. Vždy platí pravidlo, že radšej užiť dve tabletky na deň, ktorých užitie nespôsobí žiadne negatívne následky, ako neužiť žiadnu tabletku. Podľa užívaného preparátu hormonálnej antikoncepcie môžete postupovať dvojako. Môžete užiť tabletku z náhradného blistra, prípadne užiť ďalšiu tabletku z aktuálneho blistra s tým, že tento cyklus budete mať o deň kratší, keďže začnete s pauzou o deň skôr.

  • Tabletka po

    , Autor: Victoriaaa9583

    Dobrý deň, chcem sa spýtať užila som tabletku po ak by mi nahodou meškala menštruácia ma zmysel si robiť tehotenský test v tých dňoch kedy bude meskat? Alebo kedy sa potom robí test? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Medzi časté vedľajšie účinky patrí znepravidelnenie menštruačného cyklu. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Marrimay

    Dobrý deň pán doktor, užívam HAK Aidee a omylom som si vzala tabletku z druhej strany balenia nie podľa dní, ktoré sú napísané na tabletkách. Má každá tabketka ten istý účinok alebo je problém, že som si vzala tú, ktorú mám užiť až na konci balenia? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, účinok hormonálnej antikoncepcie je zachovaný. Každá z 21 tabliet v blistri obsahuje rovnaké množstvo dvoch hormónov. Označenie dní je len pre Vašu lepšiu orientáciu. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, každý deň užite jednu tabletku približne v rovnakom čase a po doužívaní blistra si urobte, ako štandardne, sedemdňovú pauzu a pokračujte v užívaní tabliet ďalšieho blistra.