Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,838 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • tráviace problémy

    , Autor: pa-acka

    Dobrý deň Pani doktorka.
    Chcela by som sa opýtať, užívam HAK Maitalon, v čase 20:00, pričom nasledujúci deň po užití v čase okolo 18:00 sa vyskytli hnačky a ďalší deň sa to opakovalo ( čiže 2 dni po sebe v čase okolo 18-tej hodiny ) . Mohli by takéto problémy narušiť spoľahlivosť HAK, aj keď od užitia tbl prešlo cca 22-hodín ?
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    nie, určite hnačka po 22 hodinách od užitia nemohla žiadnym spôsobom ovplyvniť spoľahlivosť antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia

    , Autor: Sima121

    Dobrý večer chcem sa opýtať.....v stredu večer som mala menšie žalúdočné problémy.....v ten večer som ešte užila antikoncepcia....hneď vo štvrtok poobede som začala hnačkovať....tiež som vzala antikoncepciu......no hneď v piatok ráno som dostala menštruáciu....ale ešte v piatok som mala užiť poslednú tabletku pred 7 dňovou pauzou....čiže menštruáciu som mala dostať až v Pondelok 7.3. ......a prišla o 4 dni skôr......je možné že sa mi nevstrebala antikoncepcia v dôsledku hnackovania......som teraz počas 7 dnovej pauzy chránená???? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, ak ste mali tráviace problémy a dochádzalo k hnačkám, je možné, že sa znížil účinok hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností by som sa doplnkovo chránil, ako počas pauzy, tak aj prvý týždeň užívania hormonálnej antikoncepcie, za predpokladu, že tráviace ťažkosti budú pretrvávať, bude potrebná doplnková ochrana celý cyklus. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hatk

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, užívam hatk a momentálne mám už asi tri dni nejaké tráviace problémy, raz som aj zvracala a mávam riedku stolicu, ale nemala som nič z toho naštastie po užití tabletky do 4 hodín..môže byt aj tak znížené vstrebanie tabletky a teda aj účinku? A druhá otázka, chcem sa z toho čím skôr dostat, tak skušam aj endiex, aj pancreolan aj čierne uhlie, probiotiká…môžem toto všetko spolu kombinovat počas dna?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za daných okolností odporúčam používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm) počas celej doby tráviacich ťažkostí, ako aj pár dní po ich skončení. Čierne uhlie môže mať vplyv na vstrebávanie tabliet hormonálnej antikoncepcie. Ak sa jedná o diétnu chybu a máte podráždený žlčník, či pankreas, pankreolan užívať môžete. Probiotiká sú samozrejme vhodné. Endiex by som s čiernym uhlím zbytočne nekombinoval, užívaním viacerých preparátov si môžete spôsobiť naopak zápchu. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní tráviacich ťažkostí kontaktujte Vášho obvodného lekára, ktorý Vás odošle na gastorenterológiu.

  • Účinnosť antikoncepcie

    , Autor: adrianav-2

    Dobrý deň, mám otázku ohľadom účinnosti antikoncepcie. Zajtra si beriem poslednú tabletku, v nedeľu by som mala dostať menštruáciu a dnes som mala pohlavný styk s prerušením. Tento mesiac som mala menšie tráviace problémy (zápcha a jednorazová redšia stolica). Je možné, že sa znížil účinok antikoncepcie a mohla som otehotnieť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak boli tráviace ťažkosti jednorázového charakteru a nejednalo sa o hnačkovanie, hlavne pár hodín po užití tabletky, účinok hormonálnej antikoncepcie znížená nebola. Ak užívate tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne, tehotenstva sa obávať nemusíte.

  • Tráviace problémy

    , Autor: mimka-2

    Dobry den, chcem sa spýtať ci je normalne, ak v 1.den zacatia uzivania hak ma napina na zvracanie a cca po 9 hod sa dostavila hnacka jednoraz. pred par dnami som brala lindynette 30 tiez tie iste vedľajšie účinky ale 3dni,nepacilo sa mi to, vysadila a presla na Dayllu, je mozne ze mi nesadne ani tato aj ked je slabsia ako lindynette? Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, popisované vedľajšie účinky alebo skôr intolerancia nie sú úplne až tak zriedkavé. Áno, je možné, že Vám "nesadne" ani táto hormonálna antikoncepcia, ale posúdiť to podľa jedného dňa užívania je ťažké. Sú ženy, ktorým "nesadne" hormonálna antikoncepcia a musia využívať iné formy antikoncepcie. Treba si to odsledovať. Musíte však myslieť aj na to, že ak by ste vracali v priebehu 3-4 hodín po užití tablety alebo by ste mali silnú hnačku, existuje riziko, že liečivá v antikoncepčnej tablete nebudú úplne vstrebané do vášho tela. Je to skoro to isté, ako keď by ste zabudli užiť tabletu. Pri akýchkoľvek ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • tráviace problémy

    , Autor: sandra214

    Dobrý večer, chcem sa opýtať, v pondelok, teda 23.12 som začala užívať HAK Belara. Doteraz som mala tráviace problémy, s ktorými som chodila po doktoroch, taktiež brala rôzne antibiotiká. Už približne mesiac som bez liekov. Belaru beriem každý večer o 21:00 a hnačka alebo vracanie sa u mňa neprejavuje. Riedka stolica však býva iba počas dňa, no stále je to minimálne 12-15 hodín po vzatí tabletky. Ak by som náhodou mala črevné problémy, no žiadne hnačky a vracanie, je ohrozená, znížená účinnosť? Mám mať strach, že ak budem mať pohl.styk s priateľom, otehotniem? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    bohužiaľ v tomto prípade sa bezpečnosť antikoncepcie nedá 100 % predpokladať, aj keď je menej pravdepodobné, že by účinok zlyhal, vo vašom prípade ak tehotenstvo neprichádza do úvahy bolo by lepšie sa chrániť bariérovou antikoncepciou (kondóm).