Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • azalia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,,,už asi pol roka beriem Azaliu,a zabudla som užiť jednu tabletku,resp, som ju užila asi po 16 hodinách,a ďalšiu som už normálne ,,,aká je pravdepodobnosť,že by som bola tehotná,ak som mala na šiesty deň po zabudnutí užitia tabletky nechránený styk?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    možnosť otehotnenia v taktomto prípade nie je veľká ale určitá pravdepodobnosť tam určite je. V prípade, že zabudnete užiť tabletku o viac ako 12 hodín je nutné 7 dní používať bariérovú antikoncepciu.

Podobné otázky

  • HAK a endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý pán doktor.
    V marci mi bola diagnostikovaná endometrióza (36mm), lekárka nasadila liečbu HAK (azalia) ktorá mi po týždni spustila krvácanie (pretrváva dodnes). Koncom apríla HAK zmenila na Seasonique, že to 3 týždňov by sa to malo zlepšiť. No krvácanie stále pokračuje.

    Prosím, je možnosť to krvácanie nejako zmierniť? V auguste ma čaká operácia a práve toto krvácanie je dovtedy nepríjemné.

    Vedeli by ste mi prosím niečo poradiť či na krvácanie alebo možno na celkový problém?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi nie sú celkom jasné okolnosti, ani závery. Predpokladám, že sa jedná o endometriózu vaječníka a teda 36mm endometrióm. Hormonálna antikoncepcia je jednou z možností riešenia a liečenia. Nie vždy sa však musí podariť trafiť vhodný preparát. Pri zmene preparátu niekedy trvá aj 2 - 3 mesiace, kým sa stav upraví. A niekedy je potrebné zmeniť preparáty aj opakovane. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávania krvácania, ako aj v prípade iných ťažkostí, či nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia azalia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň užívam antikoncepciu Azalia pravidelne o 13:30 dnes som užila 0 20:40 na to som vipila alkohol mam sa niekoľko dní chrániť inak. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, alkohol samotný účinok hormonálnej antikoncepcie neznižuje. Ani pár hodinová odchýlka v čase užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na jej účinok vplyv. Za daných okolností, ak nedošlo k zvracaniu, ste plne chránená a nie je potrebné sa chrániť aj doplnkovo. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Zabudnutá antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň užívam antikoncepciu Azalia, pravidelne o 13:30 dnes som ju užila o 16:00. Bude to mať vpliv na zníženie antikoncepcie, mam sa chrániť aj iným spôsobom. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, pár hodinový rozdiel v čase užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Nie je potrebné sa chrániť doplnkovo.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer prví krát užívam antikoncepciu Azalia. Znižuje účinok antikoncepcie Flector rapid 50g. Antikoncepciu užívam pravidelne na čas o 13:30 a Flector som si dala o 21:50 len raz

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, Flector Rapid nemá vplyv na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Azalia a krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Od októbra tohto roku užívam antikoncepciu Azalia nakoľko dojčím. Už od začiatku som mala časté krvácanie - jeden týždeň ako keby slabší menzes potom 5-6 dní pauza a znova krvácanie ako slabší menzes. No od polovici decembra mám krvácam neustale a dokonca silnejšie ako pred tým ( cez deň si vymením aj 2 tampóny) Chcem sa opýtať či je to normálne pri tomto antikoncepcii?
    Pripadne je ešte nejaká nejaká hormonálna tabletková antikoncepcia pre dojčiacu ?
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepravidelné a časté krvácanie, či špinenie je najčastejším vedľajším, či nežiadúcim účinkom čisto gestagénovej jednozložkovej hormonálnej antikoncepcie. Na trhu je viacero preparátov, napríklad Zlynda. Či sa však nebudú spomínané účinky prejavovať aj pri iných obdobných preparátoch Vám povedat neviem. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.