Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mirena

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Poprosila by som od Vás radu. V septembry mi bola zavedená Mirena. Predtým som 3 mesiace užívala Maitalon, ale musela som ho vysadiť kôly kríčom v lýtkach a menštruáciu som mala aj tak silnú. Táto antikoncepcia mi bola nasadená kôly tomu, že menzes som mávala na 20,22,25,28 deň a hlavne kôly veľmi silnému krvácaniu. V septembry mi bola zavedená Mirena, prvé 3 mesiace som stále krvácala, alebo len špinila. Teraz mávam menzes 14- 16 dní a 7 dní pauza. Trvá to už druhý mesiac. Po troch mesiacoch ,keď som bola na kontrole, tak teliesko bolo založené správne. Zdá sa mi to nejaké divné, keď niektoré ženy píšu, že menštruáciu nemajú vôbec. To krvácanie je slabé, oproti tomu čo som mávala predtým. Je možné ,že Mirena mi taktiež nesadla? Pritom som aj pribrala, pretože keď mám menzes tak by som sa napchávala sladkosťami a keď si nedám , tak som potom nervózna.Je to dosť za 5 mesiacov 6kg. Zatiaľ nič pozitývne v Mirene nevidím. A ešte sa chcem opýtať. V lete ideme k moru . Ako to mám riešiť keď vačšinou krvácam a tampóny sa pri Mirene neodporúčajú. Ďakujem veľmi pekne za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nie každej žene Mirena "sadne", ak sa to do dvoch mesiacov neupraví alebo nebude pre vás daný stav akceptovateľný bolo by na zvážení uvažovať nad extrakciou - teda nad vybratím Mireny.

Podobné otázky

  • Hormonálne teliesko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor chcem sa opýtať je v poriadku že po týždni od zavádzania hormonálne telieska mám stále trochu krvavé Výtoky? Môj gynekológ mi spomínal iba 3-4 dní. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte zavedené hormonálne vnútromaternicové teliesko (Mirena alebo Levosert), špinenie sa môže vyskytovať aj niekoľko týždňov. Nesúvisí to so zavedením telieska. Organizmus si, podobne aj pri ďalších formách hormonálnej antikoncepcie, musí zvyknúť na uvoľňovaný hormón. Mám pacientky, ktoré po zavedení špinili aj dva mesiace, organizmus si zvykol a potom 5 rokov vôbec nekrvácali, ani nešpinili. Predpokladám, že sa s Vami Váš obvodný gynekológ dohodol na kontrolnom USG za účelom kontroly umiestnenia vnútromaternicového telieska. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mirena

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, už 8 rok mám zavedenú Mirenu.
    V poslednom roku som začala na sebe pozorovať prírastok hmotnosti a výraznejšie ochlpenie na brade a krku.
    Môže to byť spôsobené práve Mirenou?
    Ak áno , je možnost iného vnútromaternicového telieska bez podobných vedľajších ucinkov?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maximálna povolená doba zavedenia Mireny je 6 rokov, takže je vo Vašom prípade Mirenu vybrať. Po takejto dobe už neplní svoju funkciu, takže spomínané ťažkosti môžu byť spôsobené poruchou hormonálnej rovnováhy. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý stanoví ďalší postup.

  • VMT-Mirena

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer chcem sa opýtať mam vnutromaternicov3 teliesko mirenu od 2022
    Je možné že pri užití alkoholu môžu prísť ťažkosti (hovorime o 1 pohari vína alebo 1 drink )
    Bolest hlavy dychavicnost pocit busenia srdca pocit na omdlenie ma to nejaký súvis alebo je to len náhoda ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte zavedené vnútromaternicové teliesko, ste chránená pred tehotenstvom. Spomínané ťažkosti nemusia súvisieť s tehotenstvom, a podľa mňa ani nesúvisia. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. V prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mirena

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, p.doktor.
    Od oktobra 2023 mam zavedene vnutromaternicove teliesko "Mirena". Mala som dnes bolesti v podbrusku a aj slabe krvacanie. Je to v poriadku? Moze sa to stat? Obcas este mam este aj spinenie.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, občasné špinenie sa pri zavedenom vnútromaternicovom teliesku môže vyskytovať. U niektorých žien sa špinenie vyskytuje najmä v začiatkoch po zavedení, u iných žien je prítomné špinenie, či nepravidelné krvácanie aj po niekoľkých rokoch. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mirena

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa spytat v piatok 26.4. mi bola prvy krat zavedna mirena zo zdravotnych dovodov zavedenie bolo dost bolestive ale vsak to mi bolo povedana ze to tak moze byt len stale mam bolesti podbruska ako pri menzese spinenie mam minimalne je to tak v poriadku? Ked som v klude je to celkom OK ale akonahle nieco porobim alebo pochodim dost silne bolesti. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po zavedení vnútromaternicového telieska sa mierne bolesti v podbrušku môžu vyskytovať. Nie je to nič výnimočné. Je to však individuálne u každej ženy. Odsledujte si to. Pri zhoršovaní zdravotného stavu, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.