Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Lenka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, súrne by som chcela vedieť váš názor. Užívam hak Minerva, azačala som užívať nový blister, dve tabletky večer okolo 9-10 hodiny. Ale naneštastie tretiu som zabudla a užila som ju až ráno pár min pred 10tou... Takže je to cca 12 hodín, je nejaké zvýšené riziko otehotnenia? mám sa chrániť ?
    Okrem toho chcela som sa spýtať na váš názor ohľadom antikoncepcie, či si myslíte že je až taká škodlivá kedže internetom teraz behajú samé články ohľadom škodlivosti. Beriem hak už skoro rok, a nikdy som nemala žiaden problém, .. Ďakuejm za vašu skorú odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ste ju užili do 12 hodín tak by účinnosť nemala byť znížená, ak však chcete byť opatrná užívajte bariérovú antikoncepciu nasledujúcich 7 dní. Čo sa týka bezpečnosti, antikoncepcia ma mnoho možných nežiadúcich účinkov, ktoré sa môžu alebo nemusia prejaviť, na druhej strane pre modernú ženu je to vynikajúci spôsob regulácie svojej plodnosti. Je to len a len na vašom uvážení.

Podobné otázky

  • Lenka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den potrebovala by som radu vcera mi zacala menstruacia tak som uzila 1 taletu antikoncepcie ale dnes uz nemam neviem co dalej som 2 mesiace po porode aj dojcim ci to nema nieco spolocne stim ze dojcim .dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je pomerne časté, že po začatí užívania hormonálnej antikoncepcie v začiatku menštruácie dôjde k útlmu až skončeniu menstruačného krvácania. Pokračujte aj napriek tomu v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností ste chránená od začiatku užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Spinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ,
    Užívam antikoncepciu Mistra, tento mesiac som vynechala 7dnovu pauzu a začala užívať hneď druhý blister - dôvod bola naplánovaná dovolenka a nechcela som mať menštruáciu počas nej. Teraz mám ešte 5 tabletiek do konca a začala som jemne krvácať/špiniť ,je dôvod na obavy ? Ako mám teraz ďalej postupovať ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri kontinuálnom užívaní, teda spájaní dvoch blistrov, je vždy riziko špinenia, či krvácania, počas užívania druhého blistra. Je to pomerne časté. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie aktuálneho blistra, aj napriek špineniu. Po doužívaní aktuálneho blistra si už ale urobte sedemdňovú pauzu, počas ktorej však nemusí dôjsť ku krvácaniu. Po skončení sedemdňovej pauzy pokračujte štandardne v užívaní tabliet ďalšieho blistra.

  • Dovolenka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som na dovolenke v Chorvátsku a zajtra ( utorok) mám začať užívať antikoncepciu po 7 dňovej pauze. Žiaľ, nové balenie som nechala doma. Môžem začať nové balenie vo štvrtkom, keď sa vrátim domov? Bude tam posun o dva dni. Užívam antikoncepciu Sunya. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zmenou užívania tabliet hormonálne antikoncepcie nebudete chránená! Preto, ak začnete s užívaním nového blistra tabliet hormonálnej antikoncepcie namiesto utorka až vo štvrtok, je nutné sa okrem pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) po celý cyklus. Je to situácia obdobná vynechaniu dvoch tabliet hormonálnej antikoncepcie za sebou.

  • Dovolenka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    o pár týždňov odchádzam na dovolenku a práve vtedy mi tiež vychádza 7 dňová pauza a krvácanie z vynechania. Môžem po poslednej tabletke z tohto blistra prejsť hneď na ďalší blister a nemať tak tento mesiac krvácanie a pauzu? Zároveň som tento mesiac užila o 1 tabletku viac z náhradného blistra kvôli črevným ťažkostiam. Tabletku som užila 6 hodín po obvyklom užívaní tabliet. Potom som už črevné ťažkosti nemala.
    Budem dobre chránená po celé dva mesiace? Je možné, že sa krvácanie alebo špinenie dostaví aj tak? Nevadí, že som tento mesiac užila 2 tabletky v 1 deň?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete pokračovať v kontinuálnom užívaní ďalšieho blistra, takže vynecháte sedemdňovú pauzu. Áno, je tiež možné, že sa špinenie dostaví počas užívania druhého blistra, dopredu Vám to však nikto nepovie. Užitím náhradnej tabletky pre črevné ťažkosti ste postupovali správne, za predpokladu, že sa už ťažkosti neopakovali, ste chránená. Užitie tabletky hormonálnej antikoncepcie naviac nemá vplyv na jej účinok, ale naopak vynechanie tabletky môže mať vplyv na znížený účinok hormonálnej antikoncepcie

  • “vynechanie” menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň, užívam pravidelne už rok a pol HAK Dienorette a pred 2 mesiacmi som sa rozhodla si prvý krát “vynechať” menštruáciu, to znamená že som užívala tablety 21 dní potom som vynechala 7 dňovú pauzu pokračovaním ďalších 21 dní no keď prišlo na už moju nasledujúcu menštruáciu tak tá bola veľmi kratulinká (3dni) a veľmi slabá doslova len špinenie, chcela by som sa opýtať či to môže byť znamenie len toho kontinuálneho brania alebo by niečo nemuselo byť v poriadku?
    S priateľom mávame nechránený pohlavný styk.
    Pred troma dňami som sa dozvedela že moja dovolenka je plánovaná presne vtedy kedy mi má prísť nasledujúca menštruácia takže by som opať volila rovnaký postup no bojím sa, včera sme mali s priateľom pohlavný styk no pri ňom sa objavila troška krvi ( daná menštruácia má prísť až o 6 dní) nemôže sa s mojim cyklom niečo stať? je to zdraviu škodlivé?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nejedná o menštruáciu ale o krvácanie z vysadenia zo spádu hormónov. Spomínané párdňové špinenie je úplne v norme. Na oddialenie alebo vynechanie krvácania môžete užívať kontinuálne dva blistre s vynechaním sedemdňovej pauzy. Počas kontinuálneho užívania druhého blistra sa však môže objaviť špinenie. Občasným vynechaním sedemdňovej pauzy si nepoškodíte, posúvate si tým ale cyklus o týžden.