Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,692 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • “vynechanie” menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň, užívam pravidelne už rok a pol HAK Dienorette a pred 2 mesiacmi som sa rozhodla si prvý krát “vynechať” menštruáciu, to znamená že som užívala tablety 21 dní potom som vynechala 7 dňovú pauzu pokračovaním ďalších 21 dní no keď prišlo na už moju nasledujúcu menštruáciu tak tá bola veľmi kratulinká (3dni) a veľmi slabá doslova len špinenie, chcela by som sa opýtať či to môže byť znamenie len toho kontinuálneho brania alebo by niečo nemuselo byť v poriadku?
    S priateľom mávame nechránený pohlavný styk.
    Pred troma dňami som sa dozvedela že moja dovolenka je plánovaná presne vtedy kedy mi má prísť nasledujúca menštruácia takže by som opať volila rovnaký postup no bojím sa, včera sme mali s priateľom pohlavný styk no pri ňom sa objavila troška krvi ( daná menštruácia má prísť až o 6 dní) nemôže sa s mojim cyklom niečo stať? je to zdraviu škodlivé?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nejedná o menštruáciu ale o krvácanie z vysadenia zo spádu hormónov. Spomínané párdňové špinenie je úplne v norme. Na oddialenie alebo vynechanie krvácania môžete užívať kontinuálne dva blistre s vynechaním sedemdňovej pauzy. Počas kontinuálneho užívania druhého blistra sa však môže objaviť špinenie. Občasným vynechaním sedemdňovej pauzy si nepoškodíte, posúvate si tým ale cyklus o týžden.