Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ktora hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Otazku som poslala uz davnejsie ale nemozem najst odpoved,tak skusim este raz. Mam 32 rokov,som 2 roky po porode a uvazujem nad antikoncepciou len neviem aku vybrat a aj nazory gynekologov co som sa pytala sa rozchadzaju.Moja pani doktorka mi tvrdi ze vnutromaternicove teliesko vobec nedoporucuje lebo sa k nej zeny vracaju so zapalmi,ale dalsi gynekolog mi zas vnutromaternicove teliesko vychvalil do nebies. Neviem sa rozhodnut aj preto lebo mam migreny a kedysi ked som skusala kombinovanu hak aj nizkodavkovu tak aj mesiac ma bolela hlava...takze moc hormony nechcem brat,lebo tiez sa mi nezda ze su umele hormony az take neskodne..zvazujem to teliesko akurat ma odradza nazor mojej gynekologicky a tiez ked som si citala diskusie zien s telieskom,bola som prekvapena ze dost z nich otehotnelo,z telieska medeneho, alebo im teliesko po par mesiacoch vypadlo :shock: ..dalej sa neviem rozhodnut ci teliesko medene bez hormonov alebo s gestagenom,dokonca som citala ze su najmodernejsie telieska zlate,strieborne bez hormonov, vybera ich gynekolog lebo su rozne+ su rozne velkosti,mozno lekar nezvoli spravnu velkost ked to niektorym zenam vypadne. Ake teliesko odporucate vy? Ak by sme mali vyberat z tych nehormonalnych. A nevadi teliesko maternici,neoslabi ju ked sa este za par rokov rozhodnem mat dieta A mam otocenu maternicu mozem mat teliesko? Aj nad tycinkou do ruky som rozmyslal ale tam je tiez 1 hormon...Co by ste poradili,vy co pouzivate? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    existuje naozaj veľké množstvo produktov, a naše názory na antikoncepiu sú rozdielne. Všetky preparáty majú svoje výhody aj nevýhody, a ak čítate komplikácie jednotlivých antikoncepčných metód musíte si uvedomiť, že ich zväčša píšu ženy nespokojné. Máloktorá spokojná užívateľka sa s tým podelí s ostatnými. Ak máte problém s hormonálnymi prípravkami tak potom je pre vás vhodné nehormonálne teliesko resp. Dana s ktorou má každy gynekológ dlhoročné skúsenosti. Iste má svoje komplikácie, no netvrdila by som nejak výraznejšie ako ostatné. Riziko zápalu je aj v závislosti od spôsobu zavedenia, dodržiavania hygieny a prípadného potrebného preliečenia pacientky pred zavedením, ak je podozrenie na infekciu.

Podobné otázky

  • Hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosím vás ktorá hak má menej hormónu ako maitalon? Zato môžu vypadávat vlasy lebo je silná antikoncepcia? Maitalon nepatrí medzi nízkohormonalnu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti všetky preparáty hormonálnej antikoncepcie sú nízkodávkové, teda jedná sa o preparáty s obsahom hormónov v miligramoch a mikrogramoch. Dá sa povedať, že na trhu sú nízkodávkové a nízkonízkodávkové preparáty. Každý z kombinovaných preparátov hormonálnej antikoncepcie obsahuje dva typy hormónov v rôznom pomere. Tieto kombinácie sú fixné u viacerých preparátov, teda rovnaké dva hormóny v úplne rovnakej dávke obsahuje viacero preparátov, pričom každý vyrába iná firma,
    ako aj sú v rôznych kombináciách. Čo sa týka vypadávania vlasov, nie je to otázka iba na dávku hormónov obsiahnutú v danom preparáte, ale aj o kombináciu, či pomer týchto dvoch hormónov. To, či daný preparát bude pacientke úplne vyhovovať je veľmi individuálne, u každej ženy. Niekedy "sadne" pacientke hneď prvý predpísaný preparát, inokedy u pacientky vystriedame viacero preparátov, kým nájdeme ten najvhodnejší. Na trhu sú desiatky preparátov hormonálnej antikoncepcie, väčšina má nižší obsah hormónov, ale ako som už spomínal, všetky preparáty sú nízkodávkové. Najvhodnejšie je sa poradiť so svojim obvodným gynekológom, ktorý Vám vie zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie. Ani to však nezaručuje, že Vám druhý predpísaný preparát bude úplne vyhovovať. Niekedy je to naozaj o skúšaní.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím ktorá HAK je najlepšia na akne a vypadavanie vlasov? + ktorá co najmenej zavodnuje?
    Ďakujem..
    Vypadavanie vlasov a akne začalo 3 mesiace po jej vysadeni mala som maitalon ale nesedel mi povedala som si ze si dám pauzu už som bez hak skoro rok ale plánujem sa nasledujúci cyklus k nej vrátiť.. ďakujem..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to veľmi individuálne u každej ženy. Niekedy "sadne" pacientke hneď prvý predpísaný preparát, inokedy u pacientky vystriedame viacero preparátov, kým nájdeme ten najvhodnejší. Na liečbu akné sa štandardne predpisuje preparát s vyšším obsahom hormónov, napríklad Belara, Aidee, Jeanine, či Mistra. Najvhodnejšie je sa poradiť so svojim obvodným gynekológom.

  • Strata chuti na sex,migrena

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, uzivam HAK Sunya, mam migrény, pocitujem suchost v posve a stratu chuti na sex taktiez mam bolestivejsiu menstruaciu. Vzhladom na to, ze je velmi vela druhov HAK s rôznymi hladinami hormonov da sa nejako zistit, ktora HAK mi nebude spôsobovať vedlajsie problemy alebo len musim skúšať. Alebo je na trhu nejaká, ktora preukázateľne nespôsobuje suchost v posve a stratu chuti na sex? Migrenu som obcas mala aj bez HAK.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak ako ste napísali, existuje viacero druhov či už kombinovanej hormonálnej antikoncepcie, ktorá obsahuje dva druhy hormónov ale aj viacero druhov hormonálnej antikoncepcie obsahujúcich jeden hormón. Nepoviem Vám, ktorá antikoncepcia je pre Vás najvhodnejšia, každá má svoje vedľajšie účinky, ktoré sa nemusia prejaviť. Treba skúšať a skonzultovať to s obvodným gynekológom.