Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,692 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vynechaná tableta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.

    Veľmi by ste mi pomohli, keby mi odpoviete na moju otázku. Pauzu od HAK Maitalon mávam Po-Ne. Tentokrát som však potrebovala termín menzesu posunúť o jeden deň, preto som ešte v pondelok vzala jednu tabletu (dvadsiatu-druhú) mala som nejakú rezervu. Pauza teda bola skrátená - Ut-Ne. V pondelok som vzala prvú tabletu z nového blistra. na druhú-utorkovú som však zabudla a vzala som ju so 16h oneskorením. Posledný pohlavný styk bol cez pauzu - vo štvrtok a hneď po ňom mi prišlo menštruačné krvácanie. Ak teraz budem pokračovať a normálne dokončím blister, aké je riziko otehotnenia? Ako dlho mám ešte používať doplňujúcu ochranu?

    Ďakujem pekne za odpovede, Natália.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    stačí počas nasledujúcich 7 dní používať kondóm. Pravdepodobnosť, že otehotniete je veľmi malá.

Podobné otázky

  • Zabudnutá tabletka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den uzivam antikoncepciu Zlynda pravidelne o 8 vecer kazdy den ale vcera vecer 13.3 som tabletku zabudla uzit a dnes rano som mala nechraneny pohlavny styk ked priatel aj ejakuloval. Na tabletku som si spomenula asi o hodinu po pohlavnom styku o 11 a hned ju aj uzila. Vynechana tableta je v druhom tyzdni blistra konkretne 9 tableta. Je potrebne si kupit tabletku po ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste zabudnutú tabletku užili po 24 hodinách, účinnosť antikoncepcie mohla byť znížená. Je vhodné pouvažovať o užití emergentnej antikoncepcie, aj keď pravdepodobnosť tehotenstva po oneskorenom užití tabletky je pomerne malá. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonalnej antikoncepcie.

  • Vynechana tableta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, beriem antikoncepciu ako hormonalnu liecbu 63/7, momentalne ju beriem 4.tyzden a zabudla som uzit jednu tabletu avsak sme mali s priatelom pohlavny styk kde vyvrcholil do mna, je tam riziko otehotnenia, prosim?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, kedy a či vôbec ste zabudnutú tabletku užili a kedy bol nechránený pohlavný styk vzhľadom k zabudnutej tabletke. Ak ste mali nechránený pohlavný styk v čase, kedy ste ešte užívali tabletky pravidelne, tehotenstvo je málo pravdepodobné. Keď ste však mali nechránený pohlavný styk v deň zabudnutia tabletky, istá šanca tehotenstva je.