Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HAK Maitalon

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň
    Mám 20 rokov a asi pol roka uzivam antikoncepciu maitalon no stále mam iste obavy z otehotnenia. S partnerom tiez neideme "naplno" vzdy . Vacsinou sa urobi mimo mna no stane sa ze nestihne. Chcela by som sa opytat ci sa mozem spolahnut uplne na tabletky. Pár dní pocitujem take mierne bolesti v podbrusku moze ist o priznak prichadzajucej menstruacie (mala by dojst 23-24. 12) , moze byt bolest spojena aj s nejakym zapalom alebo take nieco. Snazim sa samu seba presvedcit ze tehotna nemozem byt ved mam HAK ale nie vzdy to ide..a dieta v mojom pripade nepripada do uvahy

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    žiadna antikoncepcia nie je 100%, no hormonálna antikoncepcia je najspoľahlivejšia reverzibilná forma antikoncepcie. Pravdepodobnosť, že otehotniete pri pravidelnom užívaní, ak neužívate žiadne lieky, ani antibiotika, nemáte hnačku a nezvraciate je menšia ako 1 %. Bolesti v podbrušku sú s veľkou pravdepodobnosťou menštruačné bolesti.

Podobné otázky

  • Doritricin a hak

    , Autor: Moni.K

    Dobrý deň, môžem užívať lokálne antibiotikum Doritricin ak uzivam HAK Maitalon? Neovplyvní liek na bolesť v hrdle účinok antikoncepcie?
    Vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, užívanie týchto lokálne pôsobiacich antibiotík nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, za predpokladu jej pravidelného a správneho užívania.

  • Krvácanie z vysadenia neprišlo

    , Autor: 1Lucia1

    Dobrý deň,
    druhým rokom uzivam HAK Maitalon a vždy mi chodilo krvácanie z vysadenia 2-3 deň po ukončení blistra. Dnes sú to štyri dni od poslednej tablety a krvacanie neprišlo. Tento mesiac som uzila viac tabliet ako 21 pretože som jeden den vracala a mala redsiu stolicu zobrala som dalsiu tabletu ale všetko som to stihla do 12 hodin od obvykleho casu užitia. S priateľom som tento mesiac mala styk asi 4x pričom nikdy nevyvrcholil do mňa, akurát jeden den sme mali styk dvakrát ihneď po sebe. Bojim sa, že by som mohla byť tehotná.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Podľa opisu ste postupovali správne, takže tehotenstvo nepredpokladám. Aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie z vysadenia počas sedemdňovej pauzy nemusí dostaviť. Nehovorí to o zníženom účinku hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu.

  • Zvracanie a HAK

    , Autor: Moni.K

    Dobrý deň prajem,
    uzívam HAK Maitalon každý deň o 10 doobeda.
    Asi pred týždňom ma cca po 3 hodinach jednorazovo prehnalo, tak som si dala ihneď nahradnú tabletku. Predvčerom som užila takisto o 10 lenže viackrát som v ten deň zvracala a užila som ďalšiu tabletku až o 7 večer nakoľko mi počas dňa stále nebolo dobre od žalúdka. Teraz ma dva dni boli podbruško odkedy som zvracala.. myslíte že sa môže jednať o ovuláciu, tým ze som tabletku uzila pomerne neskoro od obvykleho casu? Mám sa pri styku chrániť ešte doplnkovo?
    A čo je prosím pravdy na tom, že kofola znižuje účinok HAK?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak dôjde k zvracaniu, či hnačkovaniu do 3 - 4 hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, existuje reálne riziko zníženia účinku hormonálnej antikoncepcie a preto je vhodné užiť náhradnú tabletku hormonálnej antikoncepcie. Obe náhradné tabletky ste užili včas. Vzhľadom k pretrvávajúcim nevoľnostiam a ťažkostiam a možnému riziku nedostatočného vstrebávania tabliet hormonálnej antikoncepcie je vhodné okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie chrániť aj doplnkovo počas celého obdobia nevoľností, ako aj pár dní po úprave tráviacich ťažkostí. Nemám vedomosť o tom, že by Kofola znižovala účinok hormonálnej antikoncepcie. Obsahuje síce isté množstvo sladkého drievka a byliniek, ktoré vo väčšom množstve môžu mať negatívny vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, v primeranom množstve si však myslím, že je neškodná. Vhodnejšie je samozrejme vyhnúť sa zapíjaniu tabletiek hormonálnej antikoncepcie Kofolou, ako aj džúsmi, či perlivými sladenými nápojmi. Najlepšia je čistá voda.

  • Hak a uzivanie

    , Autor: Moni.K

    Dobrý deň prajem,
    užívam HAK Maitalon. Minulý mesiac som uzila 23 tabliet namiesto 21, a to z dôvodu, že ma do 3 hodín od užitia dva dni jednorazovo prehnalo. Takze som si ich dala vlastne ako nahradu. Nebola to az taka silna hnacka, ale redšia stolica a chcela som mať istotu zachovania účinku ochrany. Potom nasledovala 7 dňová pauza počas ktorej prišlo krvacanie. Dnes som 6. deň od začatia noveho blistra a s priateľom som mala aj dnes styk. Prosím Vás, som naozaj plne chránená? Nespravila som tými tabletkami uzitymi navyše chybu, aj keby sa tabletky pred redšou stolicou vstrebali? V letaku som nenašla túto informáciu.
    Vďaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností a predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Nemusíte sa obávať. Postupovali ste správne. Ak do 4 hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie dôjde k hnačke, je riziko zníženého účinku hormonálnej antikoncepcie, takže je potrebné užiť ďalšiu tabletku hormonálnej antikoncepcie, prípadne sa týždeň chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Pokračujte v pravidlenom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: 1Lucia1

    Dobrý deň,
    beriem HAK Maitalon, ale na prelome 2/3 týždňa užívania blistra som mala asi 3 dni riedku stolicu. Po odoznení týchto problémov tiež pohlavný styk, pričom ejakuloval mimo mňa. Užila som pre istotu Escapelle, nakoľko viem, že sperma môže uniknúť aj počas styku. Prišlo mi krvácanie z vysadenia. Je normálne ak by toto krvácanie bolo nižšej intenzity ako obvykle?
    Mám sa na začiatku nového blistra chrániť ešte napríklad Pharmatexom? Kondóm partner neznesie.
    Ešte by som sa s vami rada poradila o možnostiach inej antikoncepcie ako tabletkovej. Práve kôli týmto problémom ako sú hnačka, či zvracanie by som rada prešla k inej alternatíve, ktorá by ma chránila pred nechceným tehotenstvom a nemusela som myslieť na to, že musím užiť tabletku a čo keď zabudnem a podobne. Bolo by vhodné napr. vnútromaternicové teliesko s hormónom?

    Vďaka za Váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne a správne a tak isto ste užili včas tabletku núdzovej hormonálnej antikoncepcie a pokračovali v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, za týchto okolností tehotenstvo nepredpokladám, aj keď riedka stolica neznamená automaticky zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie. Ak uvažujete nad zmenou formy hormonálnej antikoncepcie, vnútromaternicové teliesko, či už hormonálne alebo nehormonálne nie je zlou možnosťou. Preferujeme ho skôr u pacientiek, ktoré už aspoň raz rodili, najvhodnejšie spontánne, dá sa však zaviesť aj u nerodivšej ženy. Vhodné je sa porozprávať s Vašim obvodným gynekológom, s ktorým prípadne preberiete všetky možnosti antikoncepcie.