Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Trakčná skúška

    , Autor: Martina333333

    Dobrý deň.
    Prosím vás, syn má 4 mesiace a týždeň. Keď sme boli na poradni v treťom mesiaci, syn pri trakčnej skúške nemal žiadny problém a všetko bolo v priadku. Pár dni pred ukončením 4.mesiaca, sme boli u fyzioterapeutky a tam syn vôbec hlavičku nezdvihol a ostala zapadnutá. Pani fyzioterapeutka to skúšala 2x a druhý krát ju priatiahol iba trocha. Na poradni pani doktorka nerobila žiadnu skúšku. Mala by som sa kvôli tomu znepokojovať? Fyzioterapeutka iba poznamenala, že to neurobil. A že ďalší termín bude posledný. Cvičili sme vojtovu metódu, kvôli zakláňaniu hlavičky. Hlavičku si inak drží pekne aj na brušku aj na rukách.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Osobne trakčnú skúšku vôbec nevyšetrujem a nemyslím si, že je potrebné, aby ste sa tým zaoberala. Ak chodíte k fyzioterapeutke, ste určite v drobých rukách. Tá odsleduje psycho-motorický vývoj a dá vám všetky ptorebné odporúčania. Oporúčam knižku "Rozvíjej se děťátko" od Evy Kiedroňovej - kde je krásne vysvetlené, čo má dieťa, kedy vedieť. Taktiež je veľmi zrozumiteľne vysvetlený PSM v knižke "Pediatria pre zvedavých rodičov" alebo aj tu:
    https://vasaokidoki.sk/psychomotoricky-vyvoj-v-prvom-roku-zivota-vo-vseobecnosti/
    https://vasaokidoki.sk/jednotlive-obdobia-psychomotorickeho-vyvoja-v-prvom-roku-zivota/
    S pozdravom doki Katka