Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
460 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Zmena správania dieťaťa po hre s iným dieťaťom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Moja dcérka má 2 a trištvrte roka je podľa mňa inteligentné dieťa, vychádzame, snažím sa jej dosť venovať aj keď niekedy stratím nervy ja alebo môj manžel keď zareagujeme neprimerane ospravedlníme sa jej. Ale chceme aby primerane veku rešpektovala dianie v rodine, aby brala ohľad aj na to že keď telefonujem počká nejaký jej problém... snažíme sa ju viesť k tomu že sa okolo nej netočí celý svet. Snažíme sa rešpektovať ju a očakávame že postupne berie viac a viac ohľad aj na svoju sestričku napríklad. Tá má 1 rok a 3 mesiace.
    Mám pocit že sa nám to vcelku darí k spokojnosti všetkých členov rodiny. Problém nastáva keď je v spoločnosti iných detí. Mali sme návštevu kde prišli dve živé - podľa môjho názoru - deti bez hraníc. Skákali po posteli, vychádzali všetky hračky, chceli nosiť malú, kričali tak že som nepočula vlastné slovo. Boli u nás možno 4 hodiny. Dcérka ešte nechodí do škôlky, veľmi sa teší keď sa môže hrať s inými deťmi. Bola celá bez seba, vo všetkom ich nasledovala. Jeden chlapec je jej rovesník a to dievčatko je od nej o rok a pol staršie. Ten chlapec sa aj dosť bije, kope do hlavy atď. Musím pri nich občas stáť ako policajt a sledovať, napomínať... nekop ju do hlavy .. rodičia sa len usmejú alebo zareagujú už neskoro. Sú naučení že tí dvaja súrodenci sa stále bijú.

    Deň po návšteve je dcérka ako vymenená... Drzá, nepozorná, saškuje, odvráva, robí zle sestričke celé jej správanie akoby naruby. Keď poviem manželovi že to môže súvisieť s tou návštevou ešte sa rozčúli že to isto nie ( sú to deti jeho brata) a dáva dcérke prísne tresty a chce ju exemplárne potrestať. Ja ju však nespoznávam. Ako reagovať v takejto situácii, bojím sa že keď pôjde do škôlky môže sa jej správanie podobne zhoršiť. Chceme ju dať od 3 rokov do škôlky. Je riešenie sa vyhýbať "problémovým deťom" ? Čo dokáže dieťa v takomto veku pochopiť - že iné deti to robia, ale my nie?

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Vaše otázky sú skôr na detského psychológa. Nie som v tomto špecialista. Viem Vám povedať len toľko, čo som si načítala v knižkách o detskej psychológií a odžila s vlastnými deťmi. V princípe to vnímam tak ako Vy - dcérka odkukala správanie bratranca a seternice a skúša, či sa tiež tak môže správať. A, áno, keď začne chodiť do škôlky môže preberať maniere iných detí. To je niečo, na čo sa treba nachystať a niečo, s čím sa asi najťažšie "bojuje". Lebo Vy na to druhé dieťa nemáte dosah. A keď sú veľkí kamaráti, môže byť vplyv vcelku výrazný. Vy však musíte zotvrvať v tom, čo sa u nás doma môže a, čo nie. Vymedziť hranice, s ktorými ste Vy v zhode (https://vasaokidoki.sk/davame-detom-hranice/) a nie meniť Váš prístup alebo postoj len preto, že iným rodičom to tak nevadí alebo dokonca vyhovuje. Avšak to neznamená, že má byť malá trestaná. Všetko sa dá aj bez trestov, len to vyžaduje veľmi veľkú prácu na sebe (ako rodič sa musíme naučiť pracovať so svojimi emóciami a naučiť sa vymedzovať svoje hranice voči dieťaťu rešpektujúcim spôsobom). A naučiť sa trvať na svojom aj za cenu napríklad polhodinového plaču. To dieťa sa potrebuje vyplakať, dať von svoju emóciu, či frustráciu, či nespokojnosť, že nemôže to, či ono, ale Vy potebujete zotrvať na tom, o čom ste presvedčená. No zároveň nechať dieťa vypustiť ten tlak. Nech plače, no Vy zotrváte v postoji, že "sestričku nebijeme, nepoužívame ruky, ale slová. Ak sa Ti niečo nepáči, skús to povedať, čo Ti vadí, čo Ťa hnevá, ale nedovolím Ti, aby si ubližovala svojej sestre" - len taký príklad...Nuž tak nejako takto, asi... A ešte, Vaša dcérka má okolo 3 rokov, toto je zlomové obdobie, prebúdzania svojho ja, emócií, dieťa sa môže zdať, že sa mení z anjela na čerta - no nie je to tak - ono si je len viac vedomé samého seba a objavuje svet - čo môže a, čo nie (čo mu dovolíte a, čo nie). Držím palce. S pozdravom doki Katka