Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
460 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Syn zadržiava stolicu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, 6 ročný syn začal zadržiavať stolicu, vraj má strach ,niekto mu niečo v škôlke povedal, že sa mu na záchode prihodí.Raz sme to už prekonali a normálne išiel na wc, bol kľud ale znova sa to zopakovalo s tým, že máva veľmi špinavý zadoček ale keď ho posadíme na wc ,že mu nejde. Vraj včera keď sme neboli doma na wc bol, zrejme hovoril pravdu ale aj si niekedy vymýšľal. V škôlke má kamarátov ktorý často hovoria strašidelné príbehy,už sa to riešilo aj s učiteľkou. Prosím ak by už naozaj to bolo viac dní donútilo by ho to kakať? Aký prístup zvoliť aby mu to pomohlo , mávajú to deti v takomto veku? Cez deň je aktívny, živý, vyzerá v poriadku. Synčekovi sa venujeme, sme normálna rodina, akurát sú deti tri a niekedy zažívame veľa zhonu. Samozrejme sa to deťom snažíme kompenzovať.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Treba skúsiť, aby šiel kakať ráno doma. Dajte mu nalačno teplú vodu a šup na záchod. Uvidíte, či to pomôže. Evidentne má v škôlke blok, takže treba skúsiť zaviesť dáky ranný rituál, aby sa vykakal ešte doma. Popri tom treba samozrejme dbať na dostatok tekutín, zeleniny, ovocia, celozrnné oblininy, probiotiká, v strave a aj ako doplnok z lekárne. Akby nič z toho nemalo efekt, treba to skúsiť s detským psychológom, lebo, ak nevyriešite jeho strach, nebude kakať. S pozdravom doki Katka