Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Zapal zo spodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň naša malá chodí do školky už rok ale už druhykrat prišla domou s tym že sa sťažuje že ju štipe zo spodu dr nam poradila urinal sirup a potriet červenu pišulu modrou indulonou lenže vtedy to zabrala a dnes malá pred spanim mi vravi ze zas ju štipe keď som pozrela tak uplne zo spodu bola červená skusila som ju zo spodu umyť harmalnčekom a dala som jej zas tu indulonu viete mi poradiť čo ine alebo kam s nou isť na vyšetrenie?

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Predovšetkým je dôležitá prevencia. Čiže, aby ju v škôlke po stolici vždy utrela pani učiteľka. Ešte je malá, aby si utrela riťku správnym spôsobom (spredu dozadu). Taktiež je dôležitý dostatočný príjem tekutín a výdaj (aby sa vycikali baktérie - ak sa niektoré snažia dostať do močových ciest). Ak už máte problém a začervenania, treba ešte viac navýšiť príjem tekutín, príp. ten urinal, či riedenú čistú brusnicovú šťavu. Ideálne aj zaniesť prvý ranný moč - stredný prúd pediatrovi, aby sa skontrolovalo, či ide naozaj o infekciu močových ciest alebo sa môže jednať o iné dráždenie. To už bude reišiť potom pediater na základe výsledkov moča. Tiež možno nedávať veľmi úzke nohavice - legíny, ale skôr nejaké voľnejšie - najmä v hornej časti.
    Tu článok o zápaloch močových ciest:
    https://vasaokidoki.sk/infekcie-mocovych-ciest/
    S pozdravom doki Katka