Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Bolesti z rastu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám takmer štvorročnú dcérku, ktorá sa v ostatnom čase pýta často na ruky. Je pravda, že už prejdeme dlhšie vzdialenosti, ideme peši do obchodu, na zmrzlinu o mesta a podobne, ale vraví, že ju nožičky bolia a chce ísť na ruky. Občas sa budí aj v noci a šúcha si kolienka, no plače pritom, takže zrejme má naozaj bolesti. Môže ísť o bolesti z rastu? Ako jej môžem pomôcť - mám ju viac šetriť cez deň, aby menej chodila? Sú na to nejaké výživové doplnky?
    Ďakujem vám.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Tieto boľavé nohy sú častokrát riadny rébus. Lebo chodiť sa im nechce, ale na trampošku by bez váhania hneď šli :) Sama mám s tým niekedy problém, odhadnúť, kedy sa im len nechce chodiť - lebo je to nudné a, kedy by mohli mať naozaj boľavé nohy. Ak sa však dieťa v noci zobudí na bolesť, to už je objektívne - a netreba to brať na ľahkú váhu. Najmä, akby to bolo pravidelné. Ak sa to stane raz za čas, môžete v noci skúsiť premastiť nôžky, napr. týmto mliečkom:
    https://www.imkorganics.sk/madara-kind-jemne-telove-mlieko-175-ml-p5244/
    Akby tekáto placebo liečba nebola dostačujúca, môžete skúsiť Traumeel gel s arnikou, ktorá má hojivé účinky.
    Akby však tieto epizódy boli pravidelné, každú noc, či každú 2-3, určite bude vhodné sa o tom zmieniť ošetrujúcemu pediatrovi. S pozdravom doki Katka