Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Pulzujúca fontanela

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, nášmu 2,5 mesačnému synovi začala pred 2 dňami pulzovat veľká fontanela. Ked leží alebo je na brušku a dvíha hlavičku - vtedy pulzovanie nie je resp ho nevidíme. Akonáhle je vo zvislej polohe alebo v klbicku alebo v ležadle, v autosedačke atd tak mu pulzuje. Vyzerá ze žiadne príznaky nejakého ochorenia nemá, teplotu nemá, papať mu chuti, pekne reaguje a teda nevyzerá apaticky. Doteraz to však nemal, alebo teda a ak mu pulzovala nebolo to proste vidieť. Je prosím pulzujúca fontanela normálny stav? Alebo pulzuje iba vtedy ked ma bábätko nejaký zdravotný problém a treba po ňom pátrať a absolvovať minimálne sono hlavičky alebo nejaké iné vyšetrenie? Ďakujem veľmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Ak je inak úplne v poriadku, nemá prečo byť dehydrovaný, nie je plačlivý, nemá zmeny správania, neprikladala by som tomu veľký význam. Môžete sa však na to opýtať na najbližšej poradni. Samozrejme sledovať vo všeobecnosti, a ak by sa čokoľvek pridalo, či zmenilo vrámci jeho fungovania, režimu, správania, reakcií, budete sa snažiť konzultovať lekára, čím skôr. S pozdravom doki Katka