Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Zvýšené leukocyty v moči

    , Autor: Luc12

    Dobrý deň, dcéra bude mať 3 roky a už dvakrát jej vyšli zvýšené leukocyty v moči(9000). Doktor vravel, že pravdepodobne bude zaparená, prípadne že sa mohol moč znečistiť pri odbere. Dcéra ale zaparená nieje a moč jej chytám do prevarenej nádoby. Bielkoviny v moči nemá. Z čoho by mohla mať zvýšené leukocyty v moči?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Nie je jednoduché vyjydrovať s k jednému parametru bez informácie, prečo mala odoberaný moč, či mala nejaké ťažkosti, či máva nejaké ťažkosti, aká je rodinná anamnéza, či má starších súrodencov. Príčin môže byť viac. Najčastejšie u malých dievčatiek môžu byť leukocyty v moči, ak nie sú iné ťažkosti typické pre infekciu močových ciest - môžu to byť mrle - malé parazity - vtedy treba preliečiť celú rodinu mebendazolom - užíva sa jedna tabletka každý člen rodiny a o 3 týždne opäť každý čen rodiny jedna tabletka. Veľakrát pomôže. No, ako vravím, takto je to skôr strieľanie na slepo, keďže ohľadom celkového stavu a situácie nič neviem. Taktiež, osobne by som ešte pred akoukoľvek liečbou, či ďalším postupom, skontrolovala moč s tým, že je naozaj správne odobratý:
    https://vasaokidoki.sk/infekcie-mocovych-ciest/
    S pozdravom doki Katka