Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Špina za nechtami

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je špina za nechtami naozaj taká nebezpečná pre zdravie detí. Mám pocit, že je takmer nemožno udržať čistučké nechty môjho päťročného syna, zo škôlky prichádza vždy akoby rukami rýľovali záhradku:) Aj doma je schopný si zašpiniť ruky tak, že za nechtami má čiernotu - od plastelíny až po ktoviečo. Samozrejme, ruky si umýva aj v škôlke, aj doma, ale to by musel nosiť so sebou umývadlo, aby dosiahol stav "čisté nechty" celý deň. Ako veľmi je špina za nechtami "nebezpečná"?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Špina za nechtami sa rieši celkom jednoducho - pravidelne strihať nechty :) Tak, aby sa tam tá špina nemala ako držať :) Aj keď, aby som sa vyjadrila aj k tej "špine" - tá, ako taká vlastne nie je dáko obzvlášť nebezpečná. Najmä, ak vieme, že je to len plastelína, alebo farby zo škôlky. Taký piesok, to už je iná káva, taktiež hlina, keďže môžu obsahovať aj vajíčka parazitov. A, ak máte dieťa, ktoré si pravidelne strká prsty do nosa alebo si nebodaj obhrýza nechty, tak je tam reálna možnosť prenosu parazitov. Zásadné je naučiť deti umývať si ruky mydlom - napríklad: https://www.imkorganics.sk/madara-kind-jemne-mydlo-250-ml-p5239/?cid=555, vždy po návrate z ihriska, akéhokoľvek výletu vonku, samozrejme aj po návšteve toalety a predovšetkým pred jedlom. Ak k tomu ešte pridáte tú pravidelnú kontrolu dĺžky nechtov s následným strihaním v prípade potreby, bude všetko v najlepšom poriadku. S pozdravom doki Katka