Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Entizol - zelena stolica

    , Autor: shfsxbfoasdbvkasmvn

    Dobrý den Pani Dr,
    chcela by som sa prosim opytat, aky mate nazor na uzivanie antibiotik Entizol 250mg u 5 mesacneho babatka.
    Maly mal 2 tyzdne tmavo zelenu "spenatovu" stolicu. V priebehu tyzdna sme priniesli vzorku stolice doktorke,ale ta nam predpisala Entizol + probiotika bez toho, aby sme mali už nejake vysledky zo stolice. Je mozne, zeby ju mal tmavo zelenu zo zubov.
    A je mozne uzivat antibiotika len tak, bez vysledkov stolice? Nie je lepsie pripadne pockat co ukazu najskor ysledky?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Nuž, veľmi ťažko sa mi vyjadruje, keď Vás nepoznám. Či je bábätko dojčené, či má umelé mlieko (súčasné formule robia častokrát zelené stolice), či ste už dali dáky príkrm (špenát, čučoriedky napr., no aj iné potraviny môžu farbiť stolicu do zelena). Každopádne Entizol je pomerne silné liečivo a neordinuje sa len tak. Tak buď mala na to pani doktorka pádny dôvod alebo možno vníma tento liek inak ako ja. Alebo mala dáke informácie, ktoré ja nemám. Každopádne, osobne, ordinujem Entizol veľmi zriedkavo u detí vo všeobecnosti (u bábätiek mi zatiaľ také na SK nenapadlo, len v Afrike, kde bol aj sirup a deti plné parazitov), len v prípade nálezu parazita - giardia intestinalis v stolici - čo je u 5-mesačného dieťaťa málo pravedepodobné a taktiež ešte zriedkavo v prípade infekcie baktériou helicobacter pylori - ktorý tiež u 5-mesačného dieťaťa nepredpokladám. Toľko môj pohľad. S pozdravom doki K.