Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Cestovanie lietadlom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať na Váš názor, čo sa týka cestovania s bábätkom lietadlom. Syn bude mať v júli 6 mesiacov a máme vyhliadnutú dovolenku v Španielsku. Sama som bola párkrát svedkom veľkého plaču bábätka pri zmene tlaku v lietadle a mám z toho strach. Synčeka dojčím. Odporúčate cestovať s takým malým dieťaťom lietadlom a ako zmierniť jeho nepohodlie počas letu? Mal by spinkať, byť dojčený?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Ak chcete bábätku uľahčiť let - teda najmä vzlietanie a pristávanie, je vhodné ho počas tejto fázy letu dojčiť alebo mu dať niečo jesť, či piť, aby prehĺtalo a trošku si tak vyrovnávalo tlak v ušiach. Avšak, úprimne, nie som veľmi zástancom leteckého cestovania s takto malými deťmi, aj kvôli klíme v lietadle a na letiskách, ktorá častokrát oslabí dýchacie cesty a deti nemálo krát ochorejú cestou na dovolenku. Osobne si myslím, že si ešte môžte užiť kúpanie doma vo vani s dákou krásnou penou, napríklad:
    https://www.imkorganics.sk/madara-kind-umyvacia-pena-300-ml-p5254/
    a vyčkať s dovolenkami mimo SK po roku/dvoch. No každý sme iný, takže sa, samozrejme, zariaďte podľa seba.
    S pozdravom doki Katka