Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Čierny kašeľ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, keď som bola preočkovaná v roku 2017 proti tetanu mám dostatočné protilátky proti čiernemu kašľu, či je potrebné sa nechať ešte pred pôrodom (aktuálne som 34 plus 0) preočkovať? Ak áno tak akou vakcínou sa očkuje. Chcem ochrániť bábatko nakoľko mám 5 ročného syna v škôlke. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Myslím si, že by ste nemala potrebovať preočkovávať. Akby ste si chcela byť istá, najideálnejšie je Vám urobiť protilátky - ak máte dostatočné titre, nepotrebujete preočkovať. Ak nemáte, potom to bude na zváženie. S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • Čierny kašeľ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa opýtať aký je váš názor na očkovanie v tehotenstve (aktuálne som 33 plus 1) proti čiernemu kašľu z dôvodu ochrániť novorodenca pred touto chorobou. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Zásadné je, kedy ste bola preočkovaná vakcínou Boostrix - proti tetanu v zásade - keďže táto vakcína obsahuje aj pertussický toxín, bola ste vtedy zaočkovaná aj proti čiernemu kašľu. Ak ste mala toto očkovanie pred menej ako 10 rokmi, nevidím dôvod Vás očkovať teraz v tehotenstve. Ak je Vaše preočkovanie proti tetanu staršie ako 15 rokov, je to na zváženie. Jednak skrz tetanus a taktiež skrz čierny kašeľ. S pozdravom doki Katka