Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Pozitivita na ANA protilatku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den prajem,

    dakujem za Vasu odpoved. Pisete pani doktorka ze EBV moze vysvetlovat zvysene hodnoty hepatalnych testov, chcela by som sa opytat,ci samotny EB virus moze byt dovodom pozitívneho testu ANA? Imunolog hovoril dnes na konzultacií, ze pozivitu ANA mohol sposobit aj EBV virus a tak ako bude aktivita virusu klesat moze byt neskor negatívny test na autoimunitne ochorenie, je to pravda prosim Vás? Ja som citala v roznych strankach, ze velakrat mozu aj rozne nebakterialne infekty sposobit pozitivitu autoimunitnych testov, dokonca aj liecba liekov na imunitu moze sposobovat pozitivny vysledok, cize to znamena ze nemusi byt pozitívny vysledok autoimuniteho vysetrenia naozajstnym predpokladom na autimunitne ochorenie.? Nasa dcerka brala aj dlhodobo Imunor, vtedy ked jej robila doktorka odber krvy bola tyzden bo 7 dnovych horuckach. V rodine svokra ma reumu a stary otec cukrovku, ale nikto nema ziadne ine problemy. Dcerka kym nezacala skolku nebyvala chora az teraz ako chodi rok a pol do skolky je to horsie. Naozaj neviem co si mam o tom mysliet, myslim ze neviem, ci nie je alebo je dovod mat strach, jedine co mava dcerka od narodenie je bleda pokozka a modre kruhy pod ocami, avsak aj manzel aj ja sme mali v detstve bledsiu pokozku a modre kruhy pod ocami. Dcerka je zdrava aktualne, je plna energie. Pravda je ale , ze pred rokom jej vysli vysledky slabo pozitívne na Aema- na gastre vysetrovali celiakiu ale nebola potvrdena. Citala som ake su priznaky aj SLE- aj systemovemu ochoreniu spojív, ale nepride mi to realne. Dcerka ma detsky selest, doktorka hovorila ze to vyrastie, od detstva mavame ojedinele ekzemy ale nie ej to nic hrozne a uz ani obstibacia nam nerobi problemy vyse 2 rokov.Myslite si pani doktorka, ze ta pozitivita naozaj moze byt tym EBV a ako to odstupy moze byt test na ANU negativny? Na vysetrenie máme ist k hepatologovy az v marci. Dakujem pekne vopred za Vasu odpoved a hlavne pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Imunológ je v tomto viac erudovaný, ako ja - všeobecný pediater. Takže by som mu v tomto verila určite viac ako mne ;) Taktiež to môžte opäť skonzultovať s hepatológom - termín v marci je úplne úžasný. Každé dieťa, ktoré začne chodiť do kolektívu je choré. Postupne je to lepšie a lepšie:
    https://vasaokidoki.sk/casto-chore-dieta/
    S pozdravom doki Katka