Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Sideropenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, pred mesiacom som Vám písala ohľadom chudokrvnosti dcéry. Teraz sme sa dostali k výsledkom a záver je sideropenia, zelezo v sere mala v 10 mesiacoch na hodnote 2,34, hemoglobín 112, čo je vraj ešte v(nižšej?) norme. Tretí mesiac dcera užíva maltofer 15kv denne+C vitamín.
    Stravu sa jej snažím vyberať s väčším obsahom železa.
    Moju pôvodnú otázku som spájala s očkovaním - aj pri takto nízkom zeleze môže dcera dostať 3.davky Hexa a Prevenar, a následne MMR?
    Alebo je lepšie počkať na kontrolný odber, k hemoglobínu ste mi písali, že kontrolný odber netreba.

    Pre prísun zeleza by som zaradila ešte lyžičku melasy - je prosím vhodná pre 12mesacne dieta?

    Ďakujem a prajem Vám príjemný víkend!

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Pekný deň prajem! S tou melasou by som asi veľmi neexperimentovala. Skôr by som jej dala ďatle, pšeno, červenú fazuľu (po roku už môžte skúsiť), červené mäso. Očkovanie by som nechala na Vašu ošetrujúcu pani doktorku. Naozajstná kontraindikácia k tomu asi neexistuje. Ale je možné, že pani doktorka počká na normalizáciu parametrov, keď už Vám nasadila liečbu - netuším, je to na nej - ona Vás pozná od bábätka. Ja osobne, by som asi počkala na efekt liečby, ale, ako píšem, nie je to v podstate dôvod neočkovať. Apropo - kontrolný odber - to je na lekárovi, ktorý indikoval prvé vyšetrenie, aby si zhodnotil, čo skontroluje a, čo nie. Ale, ak bude kontrolovať železo, osobne si myslím, že určite skontroluje aj krvný obraz (vrámci toho aj hemoglobín). Takto nejako. S pozdravom doki Katka