Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Príkrm a vyprazdnovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať môj chlapček ma za chvilu 11 mesiacov denne mi vypije max 400ml tekutiny (čaj feniklový, prevarená dojčenska voda) zatial ovocné štavy mu moc nechutia skušala som od hipp ale nechce.
    Posledné 2 týždne má velmi hustú stolicu niečo vytlačí a potom mu pomôžem pomocou teplomera s ohybnou špičkou.
    Už som vylúčila zo stravy večerné kaše, dávam mu len ovocné taštičky a na obed už len zemiak s morcacim, cez den 2-3 kukuricne chrumky. Takto fungujeme už 3 dni. Stolica sa zmäkčila ale stale je dost husta, tmavo zelená silno páchne. Drobec inác je veselý až na večer ak je nevýprazdený je nervozny a nevie zaspať potom mu pôžem a pekne spíme. Problém začal od posledného prechladnutia.
    Neviem či to mám prikladať malému prímu tekutín alebo to môže byť aj niečo iné?

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Nepíšete, či je dojčený alebo dostáva UMF. Každopádne, strava nemá byť taká jednostranná. Treba mu veľa zeleniny, každý deň, rôzne druhy, môžte dávať vždy fenikel, aj mäso treba striedať. Plus ideálne, ak ho zapeká, dáke celozrnné obilniny - či už cestoviny z takýchto obilnín alebo vrámci pečiva. Taktiež môžte uvariť namiesto bielej ryže celozrnnú a primiešať do jedla ľanové semiačka - tie majú laxatívny účinok. Ale aj akékoľvek iné semiačka môžte skúsiť primiešať do príkrmu. Obmedzte na pár dní, kým sa stabilizuje, čo sa týka vyprázdňovania, banán a mrkvu - lebo tie štandardne zapekajú. A tiež skúste skôr strúhané jabĺčko, či popučenú hrušku, možno aj obmedziť výživy na pár dní. Radšej také nie úplne mixované jedlá - ale už nahrubo popučené alebo normálne kúsky. A taktiež, ak nedávate, tak probiotiká - môžte na týždeň Enterinu - tá má aj čučoriedky, ktoré akoby prečistia črevá. Samozejme môžte aj iné probiotiká. Aha, a dojčenskú vodu neprevárať - je to škoda ju prevárať, je neškodná a najvhodnejšia tak, ako je. Taktiež, osobne, veľmi neodporpúčam ovocné šťavy - deťom patrí voda, príp. nesladený čaj, vhodný aj pre deti. Kašu by ste mohli, ak by ste ju robili z celých zŕn (uverené pšeno, uvarená pohánka) - týmto mu skôr pomôžete sa vyprázdniť. Ale tie kupované balené kaše, do ktorých pridáte už len vodu - tie vo všeobecnosti neodporúčam, lebo častokrát obsahujú cukor. Takže doma varená obilná kaša so zeleninou, či žĺtkom, nemôže byť pri zápche na škodu ;) S pozdravom doki Katka