Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Zlte zvratky s mliekom u 11tt dietatka

    , Autor: MMartinaMM

    Dobry den pani doktorka, obraciam sa na Vas ohladne mladsej dcery. Ma 11 tyzdnov, odzaciatku len na MM. Od narodenia sa jej vela vygrciava mliecko, niekedy hned po papani, niekedy aj dve hodiny po najedeni. Reflux vsak nasa pani pediatricka vylucila, kedze dcera pekne pribera (naposledy za dva tyzdne 500g, predtym za mesiac kilo) a zhodnotila, ze len papa pahltne. Doteraz vsak vzdy grcala len ciste svetle mlieko ale dnes som sa zlakla pretoze niekolkokrat z nej vyslo mlieko s niecim sytozltym a bolo toho naozaj dost. Chora nebola, sople nemala. Nedavala som jej dnes ani kvapky vitamin K ci D. Posledne tri dni ma aj dost riedku stolicu (farba klasicka zlta) a ma plne plienky az nahlas pocut ako kaka, ale max 4x do dna. Moze to mat nejaky suvis alebo z coho mozu byt tie zlte zvratky prosim Vas? Dakujem Vam velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Myslím si, že predtým vrackala len čerstvo zjedené mlieko a teraz, to žlté, bolo už natrávené mlieko. Podľa toho, čo píšete by som sa možno pokúsila trošku regulovať je príjem. Skúste si pred priložením k prsníku trochu odstriekať ručne, uvoľniť si tlak v prsníku, aby sa jej to moc do úst nelialo, aby musela trošku aj ťahať. A taktiež, keď cítite, že si riadne stiahla, čo máte v prsníku (príp. si ju raz skúste prevážiť pred dojčením a po dojčení) a, ak Vám vytiahne viac ako 120ml, nedávajte jej znova skôr ako za 2 hodinky. Proste, ak stiahne riadnu dávku, potrebuje ju aj stráviť. Inak, ak ju dojčíte po hodinke, či nebodaj menej, dávate do nestráveného mlieka, ďalšie a ďalšie a ona potom samozrejme vracia a má striekavé stolice. Takže trošku skúsiť zregulovať jej príjem. No keby to aj nechcete takto riešiť/regulovať, tak to žlté mliečko nie je nič vážne, nemusíte mať z toho obavy - ide podľa mňa len o to, že už bolo proste natrávené, to je všetko. S pozdravom doki Katka