Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • (Pasívne) pozeranie TV

    , Autor: Lady J

    Dobrý deň, dcérka ma 1 rok a už od februára je u nás kvôli nej vypnutý televízor. S dcérkou som prakticky non-stop a mávame rozložené hračky v obývačke keďže sme tento rok nestihli dostavať jej izbičku (aj keď zrejme by tam asi sama byť nechcela); priznám sa, že už by som si rada pozrela niekedy napríklad správy, počasie, film, alebo blížia sa dušičky a Vianoce a ja mám veľmi rada Hallowenske aj vianočné rozprávky. Len akonáhle zapnem TV, jej pozornosť sa obráti na TV a teda radšej znova vypínam :-(. Môžem si pri nej niečo pozrieť, alebo by jej to mohlo uškodiť ? Ak by som mohla, kedy a ako dlho môžem mať pri nej zapnutý TV ? Film/rozprávka trvá niekedy aj cca 2 hodiny. Večer keď zaspí, už nevladzem pozerať nič. Veľmi pekne Vám vopred ďakujem za Vašu odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Obávam sa, že v tomto Vám nemôžem radiť, čo máte a, čo nemáte robiť. Každý máme svoje priority a je to len a len na Vás, čo je pre vás dôležitejšie. Vrele Vám odporúčam publikáciu "Klub nerozbitných detí" od Slávky Kubíkovej, kde okrem iného, krásne vysvetľuje, prečo nie sú obrazovky vhodné pre malé deti. A keď už tak, koľko by mali maximálne obrazovku pozerať. Do obrazovky sa počíta okrem televízora aj počítač, tablet, telefón, čokoľvek, čo má obraz. Do 2 rokov by deti nemali obrazovky sledovať vôbec a následne je pre ne vhodné približne toľko minút, koľko má dieťa rokov x10. Čiže 2-ročné dieťa - 20minúť. 4-ročné dieťa 40 minút, a tak ďalej. Hádam som Vám trochu pomohla v rozhodovaní sa a naozaj veľmi odporúčam tú knižku. Je úžasná a všeličo sa dozviete - aj to, prečo hra na hudobné nástroje zvyšuje inteligenciu :) S pozdravom doki K.