Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Novorodenecnky Toxolergicky exantem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Rada by som sa poradila Kedy sa prestane u bábätka objavovať toxoalergicky exantem ak ho mal nás synček prítomný od narodenia?

    Bolo nám povedané ze to novorodenci môžu mat a netreba s tým nic robiť.
    Sporadicky sa mu doteraz vždy urobila vyrážka, ktorá sama odznela v priebehu pár hodín. Aktuálne ma 4 mesiace a vyzerá ze ma tendenciu ten exantem byt ani nie ze masívnejší ale výraznejší, vyrážky su väčšie, vyzeráju horšie oproti tým ktoré mával a trvá aj niekoľko dni kým zmiznú. Môže ich spôsobovať nejaká potravina ktorú matka konzumuje? Pripadne ci je za tým nejaká infekcia kože? Vieme mu s tým nejako pomôcť? Napr kúpeľ v hypermangane? Alebo co by ste nám odporučili.

    Aktuálne je po prvých ockovaniach a cca odvtedy pozorujeme tieto zhoršenia. Môže/nemusi súvisieť, len sa snažím najlepšie popisat aktuálny stav. Teploty nemá, apetít ma… alebo ci sa jedna este vôbec o exantem.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Novorodenecký exantém to určite nebude, keďže už má 4 mesiace. Ak má problémy s pokožkou, slabunkoružový hypermangánový kúpeľ je určite skvelý nápad. No, ak píšete, že máva tieto ťažkosti opakovane, bolo by asi vhodné ísť s ním k dermatológovi. Alebo prinajmenšom sa na to opýtať Vášho ošetrujúceho pediatra na najbližšej poradni. A ten už zváži, či Vám predpíše nejakú masť, či to môže byť alergia, čokoľvek. Keďže to nevidím, ťažko sa mi k tomu vyjadruje. A príčin ochorení, či prejavov na koži je veľa. S pozdravom doki Katka