Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Candida

    , Autor: Mirka_Janik

    Dobrý deň , synovi 7.mesacnemu bola zistená candida zo stolice. Riešilo sa to na základe toho, že som začala v istom čase cítiť z neho ( z ust, z nosa ako vydychoval alebo až možno aj z potu keď spinkal ) taký hnilobno- sladko kysly pach.
    Rada by som sa opýtala čo si o tom myslite vy.
    Je to spôsobené mojim MM alebo tým že v tehotenstve som ja presne riešila / liečila candidu v pošve ( tento problém je u mna už asi 10 rokov, a chronicky opakovane liečim candidu v pošve ) alebo som spravila niekde inde chybu.
    Samozrjeme že som to riešila aj s našou pediatričkou, dala nám aj lieky pre malého plus odporucila preliečenie aj mna keďže kojím , len som chcela vedieť možno taký druhý lekársky pohlad na danú situáciu.
    Mam sama za seba výčitky že je to mojou nieakou chybou a teda preto má táto téma ešte viac zaujima, nakolko aj pediatrička podotkla že to je veľmi zriedkavé u tak malých deti takáto diagnóza.
    Ďakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Nuž, čisto teoreticky, ak ste rodili prirodzene a, ak by ste v čase pôrodu mali candidu v pošve, keďže dieťa doslova "zje" pošvovú mikroflóru a tá následne predstavuje prvú kolonizáciu čreva dieťaťa, mohla by sa mu dostať týmto spôsobom do čreva. Častejšie však býva prejavom seborea vo vlasatej časti hlavy bábätiek (mliečna chrasta), ako akýsi hypotetický následok pošvových kvasinkových infekcií počas tehotentsva. Ale, keby to aj bolo možné a, keby to aj bol Váš prípad, nie je dobré, aby ste si Vy niečo vyčítala. Ak máte tento problém už roky, tak evidentne nie je jednoduché pre Vás sa tejto kolonizácie zbaviť. Asi to chce možno dáku hlbšiu diagnostiku u Vás, možno bezcukrovú diétu s celkovou úpravou stravy tak, aby sa potlačil rast kvasiniek (vo všeobecnosti) - odporúčam riešiť s nejakou výživovou poradkyňou, posilniť mikrobióm a imunitný systém. A u malého taktiež nastaviť už teraz správnu výživu, cukor nezavádzať skôr ako po roku, aj to je ideálne posúvať, čím vyššie. Ale naozaj, nič si nevyčítajte. Poliečite sa obaja a bude všetko najlepšom poriadku. S pozdravom doki Katka