Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Konzumacia nedostatocne upraveneho masa

    , Autor: Alezia

    Dobry den, v utorok podvecer sme s dcerou (6 rokov) jedli v restauracii kuracie na prirodno, zbytok som zobrala domov. Na druhy den som zistila, ze v dcerinom kusku bola akoby nedostatocne tepelne upravena cast, maso bolo este ruzove. Uz je to viac ako 48 hod, zatiaľ sa na nic nestazuje. Moze jej este nieco hrozit ak bolo naozaj nedostatocne upravene? Ake priznaky mam sledovat a v akom casovom rozsahu? Dcerka je čerstvo po nejakej viroze s vysypom (nasa p. Dr povedala ze mozno 5. choroba ale s atypickym priebehom), takze ma momentalne asi aj oslabenu imunitu. Dlhodobo uziva Dcko a probiotika (striedam, momentalne mame Probiofix Inum), plus teraz ked mala vysyp nasadila som Bcko. Treba nieco doplnit/navysit, aby sa minimalizovalo riziko nakazy z nedostatocne upraveneho masa? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Nič špeciálne netreba robiť. Nie každé mäso je "nakazené" a keby aj bolo nakazené, nie každý človek, ktorý zje nakazené mäso, ochorie. Tak sa tým vôbec nemusíte zaoberať. A keby nebodaj začne hnačkovať, bude veľmi užitočné pre Vašu pani doktorku, keď jej dáte informáciu, že zjedla nedostatočne tepelne spracované kuracie mäso a bude aspoň jednoduchšie určiť, o akú hnačku sa s veľkou pravdepodobnosťou jedná. Príp. môžte poslať mail so spätnou väzbou do danej reštaurácie, aby jedlo dostatočne tepelne upravovali. S pozdravom doki Katka