Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Inhalator

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať k inhalátorom pre deti. Spomenuli ste ich aj v nedávnej prednáške o soplíkoch (ďakujeme za ňu).
    Je vhodné používať inhalátor? Od akého veku, ako často - či napr 1 alebo 3x za deň, prípadne len pred spaním,…? Iba pri kašli alebo aj keď je iba soplík? A hlavne, ČO inhalovať - morskú vodu /doma namiešanú/, alebo Vincentku, nejaké liečivo,…?
    Prípadne, aký konkrétnejší typ by ste odporučili.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, snáď to bude užitočné pre viaceré mamičky :-)

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Pekný deň prajem! S typom inhalátora Vám neporadím, nevyznám sa v tejto problematike - treba si pýtať taký, aby Vám utiahol aj hustejší roztok. Akby ste dávali kyselinu hylurónovú v preparáte do inhalátora, treba to riediť s fyziologickým roztokom, no aj tak je to hustejšie, ako čistý fyziológ, či Vincentka. Inhalácie sú fajn aj pri soplíkoch, no najviac pomôžu pri ochoreniach dolných dýchacích ciest. Aj pri tracheitíde - zápale priedušnice (dusivý suchý kašeľ pri uľahnutí) môže mať práve kyselina hyalurónová výrazný efekt. Ak má dieťa vlhký kašeľ, nebodaj viete, že má zápal priedušiek, či pľúc, môžte inhalovať aj preparát mukolytika (ambroxolu napr.). No sú aj mamičky, ktoré dajú inhalovať deťom už pri sopli a pochvaľujú si to ako prevenciu zhoršenia sa stavu. Od akého veku inhalovať - odkedy to Vaše dieťa stoleruje. Ako často - podľa stavu a podľa potreby, čím horšia choroba, tým častejšie. A, čo inhalovať - fyziologický roztok, morskú vodu, Vincentku a vyššie menované účinné látky. S pozdravom doki Katka