Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Kúpanie dieťaťa počas choroby

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    moja dcérka má často soplíky a také bežné škôlkarske choroby spojené s kašlom, ale len s mierne zvýšenou teplotou počas dňa a k večeru (okolo 37C). Chcem sa opýtať, či ju počas choroby môžem kúpať, mám pocit, že jej teplá voda spustí soplíky a tým pádom sa uvoľnia aj hlieny. Alebo je dovolená len sprcha? Ako je to s hygienou detí počas choroby? Jej stará mama trvá na tom, že sa kúpať nemá, že jej bude zima a celkovo je to nevhodné.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Ak sa jedná o škôlkarku, povedala by som, že je jedno, či sa kúpe alebo sprchuje. Hygiena je samozrejme potrebná a dôležitá aj v chorobe. V súčasnej dobe, máme v kúpeľniach skôr saunu a teplo, než, že by dieťaťu malo byť zima a zhoršiť sa mu stav. Kým nie je dieťa vyslovene z choroby unavené a vyčerapané, že si ako rodič poviete, že "dnes to naozaj nie je nutné, nech len spí", tak si myslím, že sa dieťa má osprchovať alebo okúpať. Ak sa rado kúpe a robí mu to radosť, o to skôr mu v chorobe môžte ponúknuť kúpeľ, napríklad aj s penou: https://www.imkorganics.sk/madara-kind-umyvacia-pena-300-ml-p5254/, lebo šťastné dieťa sa rýchlejšie vylieči :) Ak nemá špeciálne preferencie, stačí, samozrejme sprcha. Či má kúpeľ vplyv na uvoľnenie hlienov, Vám neviem povedať. Skôr tá vlhká horúčosť, ktorá v kúpeľni vznikne pri tečení veľa teplej vody - čiže urobíte si doma sťaby parnú saunu (nechtiac) - skôr tu vidím efekt na dýchacie cesty a uvoľnenie hlienov, ako v kúpeli ako takom. No, ako píšem, určite neuškodí, ak to dieťa baví, skôr prospeje :) S pozdravom doki Katka