Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Netypický priebeh zvýšenej teploty a horúčky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, takmer 3 ročný syn dostal v pondelok večer zvýšenú teplotu, bez lieku sa z nej vyspal, v utorok večer mu však opäť vybehlo na 37,9. To už dostal pred spaním paralen. V stredu mu vystúpila teplota poobede na 38,5 a opäť dostal paralen sirup. Následne mal teplotu až vo štvrtok k večeru a to 37,5. Nedostal žiaden liek, opäť sa z teploty vyspal a dnes tj v piatok doobedu úplne bez teploty a teraz večer o 19 zrazu opäť 38,5. Dnes už ale bol aj von mimo dom, vyzdvihnúť druhé dieťa zo skolky a zaviesť na krúžok, vonku nebol dlho, max do 10 min. Žiadne iné príznaky nemá, pekne sa hra, papa, nie je malatny. Nerozumiem, čo by to mohlo byt. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Pekný deň! Nuž teplota a horúčka môžu mať u detí rôzny priebeh. Nedá sa hovoriť o nejakej schéme, ako to má alebo nemá byť. Jediné, čo sa dá povedať je, že, keď má horúčka dáke charakteristiky je to pre nás vážnejší alebo menej vážny príznak. Ak má dieťa s horúčkou trašku alebo, ak horúčka stúpa cez 38,5 každé 3-4 hodiny, je to určite vážnejšie ochorenie, ako keď má dieťa výstup teploty raz za deň. Čiže z toho, čo píšete by som usudzovala, že Vaše dieťa má dáku chorobu, nie super vážnu a je na zhodnotení Vášho lekára, či Vás pozve na vyšetrenie a urobí vám CRP alebo nie. Samozrejme je na mieste, aby malo dieťa kľudový režim, zvýšený príjem tekutín a antioxidantov a podľa ďalšách prínakov dostalo liečbu - na sopeľ, či kašeľ. Ak má len zvýšenú teplotu, resp. občasne aj horúčku, treba hlavne ten oddych, tekutiny. A, ako píšem, napísať ošetrujúcemu lekárovi a ten zhodnotí, či Vás pozve alebo nie na vyšetrenie. S pozdravom doki K.