Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Teplota od pondelka + výtok z uška

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer p.doktorka,

    Chcela som sa opýtať ohľadne výtoku z uška nášho jeden a pol ročného syna.

    Od pondelka nám teplotuje, chuť do jedla je znížená, mliečko aj vodičku pije bez značnej bolesti. Naša pani doktorka včera urobila vyšetrenie aj CRP, vyšlo nám nízke, čiže zápalový proces bol v norme, odchádzali sme s diagnózou viróza.

    Podľa odporúčania sme nasadili vitamíny C,B a D, kalobu a fenistil kvôli opuchu sliznice.

    Dnes som si však všimla z jedného uška suchú stopu výtoku. Dnu to bol vysušený ušný maz. Vyčistila som to šetrne, ibaže večer sa mu to objavilo zasa.

    Môže sa jednať o zápal uška s ktorým treba ísť k lekárke alebo dá sa to najprv skúsiť vyriešiť nejakým voľnopredajným liekom?

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Pekný večer prajem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Nuž, ak predtým nemal taký výtok (že to nie je maz, ale je to biely alebo nebodaj žltozelený výtok) a objavilo sa to teraz pri chorobe, môže to byť známka zápalu stredného ucha. Neviem, či sa mu pani doktorka pozerala aj do uška alebo nie. Aj zápal stredného ucha môže byť vírusový, nemusí byť zvýšené CRP. Podľa toho priebehu, aký popisujete - teploty (aj keď teda neviem, či ste mali aj cez 38,5 a, ako často potreboval od teploty - to sú vetko vcelku zásadné informácie) a následne objavenie sa výtoku z ucha - bolo by fajn, keby sa mu do toho ucha niekto pozrel - buď to na ORL alebo Vaša pani doktorka, ak zvykne vyšetrovať aj otoskopom. Akby ste mali Trifed doma, môžte použiť ten, avšak na zapálené ucho, veľmi voľnopredajné lieky nie sú. Jedine, ak proti boelsti - preparáty s mezokaínom do ucha - no u Vás by sa hodilo to pozrieť a dať adekvátnu liečbu nálezu (ak je výtok niečo iné ako maz - z mazu by som si nerobila veľké starosti). S pozdravom doki Katka