Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Prekonaný kovid

    , Autor: Alezia

    Dobrý deň, dcéra (5 r) prekonala minulý týždeň kovid. Mala teploty cez 39, zvracala. Teplota postupne klesala, trvalo to cca 3 dni, už 4 dni je fit.
    1. Dcéra užíva Broncho Vaxom, minulý mesiac sme dávali 10 dní (od 14teho), včera mala opäť začať 10 dňovú kúru. Môžem ho prosím Vás už po kovide nasadiť, alebo treba počkať?
    2. Koľko po kovide je možné očkovať MMR (ešte nemá preočkovanie z dôvodu častej chorobnosti).
    3. Koľko po kovide môžeme očkovať záškrt, tetanus, .... (preočkovanie v 6. rokoch).
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Čo sa týka očkovania, vo všeobecnosti platí, že, ak dieťa nemá príznaky akútneho ochorenia, môže byť očkované. Potom to už záleží od konkrétneho pediatra. Ja osobne očkujem živou vakcínou (MMR), ak je dieťa zdravé 2 týždne. Neživou (tetraxim - tetanus, záškrt, čierny kašeľ, polio), keď sú zdravé aspoň týždeň. Ale to je len môj prístup. V princípe by to inému pediatrovi mohlo pripadať príliš úzkostné :) Lebo, ako som písala, keď dieťa nejaví známky akúteho ochorenia, nie je dôvod neočkovať - ak je očkovanie potrebné. Čo sa týka Bronchovaxomu, môžte normálne pokračovať v schéme, ktorú ste začali - čiže, áno, podajte, ako bol pôvodný plán. Prebiehajúce infekcie nemajú vplyv na užívanie, či účinnosť Bronchovaxomu. S pozdravom doki K.