Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Enteropatogenne e coli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den Pani Dr.,
    pol rocnemu syncekovi bola zistena v stolici enteropatogenna E coli.
    Pani Dr. nam predpisala Entizol 250mg (pol tbl. 7 dni) + Enterol probiotika.
    Myslite si, ze je nutnost uzivat aj antibiotika? Nie je aj ina cesta ako dostal e coli von zo stolice? :/ Nepostacia probotika + biogaia?
    Pripadne je mozne, ze ked ma stolicu uz len2-3x denne, ze už e coli nema ? Aj ked ma stolicu stale zelenu? Je cisto len na MM bez prikrmov. Nechapem, ako sa mu to mohlo vlastne dostat co hrubeho creva :/

    Dakujem velmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! E. coli je baktéria, ktorú má v hrubom čreve každý človek. Akby ju niekto nemal, bolo by to vlastne preň celkom smola, keďže práve E.coli spolu s inými baktériami nám vyrábajú vitamín K v čreve. Avšak aj E. coli má niekoľko variantov (každý má nejaké špeci vlastnosti) a niekedy sa stane, že nám v čreve preváži/rozmnoží sa nad únosnú mieru táto - tzv. enteropatogénna - čo znamená - črevu škodiaca - a vtedy môže spôsobiť črevné ťažkosti, zmeny stolice, či bolesti. Takže, kde sa mu tam vzala - nik Vám asi nedá odpoveď. Prinajmenšom to nie je tak jednoznačné ako so Salmonelou alebo Campylobakterom, ktoré sú z tepelne neupravených vajec alebo kuracieho mäsa. Čo sa týka liečby, dojčenie je dôležité, probiotiká taktiež môžu pomôcť. Avšak naozaj sa nechcem vyjadrovať k ordináciám iného lekára, ktorý Vás pozná a má celý kontext, ktorý ja nemám. Ďakujem za porozumenie. S pozdravom doki K.