Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Zatekanie

    , Autor: Adulka058

    Dobrý deň???? prosím Vás dcérka 3roky skolkarka. Hygienu nosa dennú ale aj pri chorobe ovládané, vie smrkat, ale najväčší problém je ako podchytiť zatekanie aby k nemu nedošlo lebo to spôsobí kašeľ suchý neskôr mokrý a začarovaný kruh. Spáva vyššie pod hlavou a aj keď má dýchanie neskôr čisté zateká a kašeľ. Následne neviem či dať mukolytyka alebo ako postupovať aký druh lieku ....dakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň prajem! Asi Vás nepoteším, keďže ja mám na "zatekanie" taký svojský pohľad a celkovo je pre mňa pojem "zatekanie sopľov" skôr abstraktný, ako reálny. Naozajstné zatekanie sopľa sa môže diať len cez deň. Keď nám gravitáciou steká hlien v polohe vo vertikále. Dieťa v pohode spí, ráno sa zobudí, postaví sa a rozkašle sa - lebo mu stečú tie v noci nazbierané sople. Vykašle sa, vyfúka a cez deň je OK alebo podchvíľou zakašle, ak sa sopeľ stále tvorí a samozrejme steká. Avšak v noci, si myslím, nemajú sople ako stekať. Proste to nedáva logiku. Ja viem, že sa to tak bežne hovorí, ale mne to jednoducho nedáva zmysel. V polohe ležmo nemá sopeľ ako stiecť do hrdla... Tiež si treba vysvetliť, že sopľový kašeľ bude takmer vždy vlhký. Lebo sopeľ je hlien, takže ten kašeľ musí byť hlienovitý - zvlhčený. Ak je kašeľ suchý, dráždivý a začína takmer zákonite v polohe ležmo, je viac pravdepodobné, že sa jedná o zápal priedušnice alebo hrtana a tento kašeľ je väčšinou suchý (čiže nijako to nesúvisí so sopľom - nádchou- zápalom nosovej dutiny a prínosových dutín, ale súvisí to s dýchacou trubicou - hrtanom a priedušnicou). Prinajmenšom prvé dni. Neskôr sa môže zmeniť na vlhký, lebo na stene hrtana a priedušnice sa začne tvoriť hlien, ktorý ide sám od seba smerom hore (pomocou vláskových buniek na stene dolných dýchcích ciest), až sa nakoniec musí vykašľať. Pri tom prvom kašli - sopľovom, je zásada hygiena nosa, ako píšete. Taktiež samozrejme, ako pri všetkých ochreniach dýchacích ciest, snaha o vlhké a studené prostredie na spánok. Ak máme dočinenia s tým druhým kašľom - v polohe ležmo a skôr v spánku/v noci - tam máme možnosť zvýšiť polohu na spánok - čo najviac, takmer až polosed, ak sa dá, výrazne zvlhčovať a chladiť spálňu, príp. pred spánkom inhalovať - buď fyziologický roztok len (a jemu podobné) alebo aj preparát s kyselinou hyalurónovou, ktorý nám regeneruje sliznicu dýchacích ciest. Taktiež na suchý dráždivý kašeľ sú fajn preparáty s lišajníkom islandským alebo skorocelom, ak je kašeľ úporný a bráni spánku, tak aj tzv. antitusiká - kvapky alebo sirupy proti kašľu. Pri vlhkom kašli v princípe, buď treba len ten sopeľ dávať preč z nosa alebo, ak je hlien hustý, ťažko vykašľateľný - ale vieme, že je to kašeľ vlhký, vtedy podávať mukolytiká alebo preparáty s brečtanom. Nuž, tak, nejako takto... Ďalšia vec je dlhotrvajúci kašeľ, v trvaní viac ako 3-4 týždne - to už treba riešiť s pediatrom. Držím palce. S pozdravom doki K.