Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • 12m dieta - vitamin C

    , Autor: cruz

    Dobry den, starsie dieta 4r nosi zo skolky stale nejake sopliky atd. Co mozem prosim pri takychto beznych chorobkach davat 12m dietatku? Vigantol davam od narodenia do umel.mliecka, ale co pri soplikoch? Vitamin C neviem ci Cebion alebo Cevitko? Aky je Vas nazor? Pripadne nieco ine este? Davam jej aj Fenistil kvapky pri soplikoch. Je to OK? Vdaka za odpoved :-)

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Soplík treba hlavne odstraňovať, nech nám to v tom nose nestojí. Čiže podľa potreby, strieknuť morskú vodu do nosa (akýkoľvek preparát na báze fyziologického roztoku alebo morskej vody) a následne poodsávať. Na spánok môžte prevesiť mokrú vyžmýkanú bavlnenú plienku cez postieľku a opakovane vetrať v priebehu noci, aby dieťa spalo vo vlhkom a studenom prostredí. Čos a týka vitmaínov, okrem vitamínu D nie je potrebné podávať dlhodob žiadne vitamíny. V akútnom infekte môžte pridať vitamín C kvapky tak 2xdenne pár kvapiek. Fenistil pravidelne pri sopli určite nemusíte dávať. Ale dôležitejšia je pravidelná pestrá vyvážená strava - ideálne lokálne, sezónne, čerstvé a kvalitné potraviny - v tomto prípade zelenina a ovocie, kľudne aj varená, ak je farby žltej, či oranžovej, či červenej - tu sa práve varom aktivuje vitamín A. Takže aj takto vieme navýšiť antioxidanty. A všetky bylinky a koreniny sú antioxidanty, ročné dieťa už môže v princípe jesť všetko. Samozrejme pomaly a postupne zavádzať nové potraviny, bylinky a koreniny. Každopádne, netreba sa toho soplíka báť, dieťa si tým musí prejsť, aby sa naučilo byť zdravé. Určite to zvládnete. S p. doki K.