Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Alergia na arasidy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, dcerka ma 6 rokov a myslim si, ze este nemala arasidy, ani nic arasidove. My to doma nejedavame, takze jedine ak by mala nieco v skolke, ale neviem o tom. V septembri nastupuje do skoly a kedze tam dost deti nosi arasidove chrumky, chcela by som jej ich este pred skolou vyskusat dat, ci nebude mat na ne reakciu. Dcerka jedava vlasske orechy, mandle a lieskove orechy - bez problemov. Je mozne, ze by pri arasidoch nastala nejaka reakcia, ked ich doteraz ešte nemala? Ak ano tak aka? Je potrebne ich nejak specialne "zaviest", alebo jej staci dat napr. tie chrumky a ak bude bez reakcie tak potom by sa uz nemala objavit? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Máte v rodine alergiu na arašidy? Máte v rodine akúkoľvek potravinovú alergiu? Ak sú obe odpovede nie, s veľkou pravdepodobnosťou sa nemusíte arašidmi vôbec zaoberať, ani nemusíte trénovať dáke chrumky. Ak sa k nej raz arašidy dostanú a bude mať chuť ich ochutnať, tak ich ochutná a uvidíte - najskôr sa nič nestane. Ak ste na niektorú z tých otázok odpovedala, áno, možno je na mieste byť obozretnejší, ale, opäť, dáko špeciálne by som sa tým nezaoberala. A už vôbec nie kupovať a ochutnávať chrumky len preto, že má nastúpiť do školy a tam možno dakto chrumky bude mať. Nechajte to na život, ak ich má ochutnať, ochutná ich. A možno na ne nebude mať nikdy chuť ;) S pozdravom doki Katka