Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,554 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, dnes v praci mi kolega nechtiac dost pritlacil brusko so stolickou na urovni pupka, mozno trosku vyssie (odsuval sa od stola, stala som akurat za nim, medzi stolickou a stenou, mame uzsi priestor v kancelarii...), brusko bolo pritlacene asi tak 5 sekund, momentalne som na konci 27 TT...mam teraz obavy ci sa neublizilo babatku, kedze ide vikend...mala by som navstivit pohotovost a skontrolovat ? vdaka za odpoved

Podobné otázky

  • Problemy s krckom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. Doktor, cakam druhe dieta a opakuje sa mi problem s krckom a velmi ma bolia vazy maternice.
    Som v 24+6tt a na poslednej kontrole mi moj gynekolog povedal, ze krcok je na pohmat makky, presiakli. Na sono zatial bolo vidno ze nebol skrateny ani sa neotvaram. Dr mi odporucil vaginalne utrogestan a pokojovy rezim. V predchadzajucom tehotenstve som v 28tt mala krcok makky a skrateny uz na 2,5cm, lezala som a rodila som v 39tt.
    Chcem vas poprosit o nazor ako najlepsie postupovat,ci uzivat utrogestan a ako dlho je to mozne.

    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nepredlžuje tehotenstvo a je nezmysel ho ordinovať. Krčok je potrebné zmerať ultrazvukom, ak bude kratší ako 25 mm, je potrebné nasadiť do pošvy utrogestan. Pohmatové vyšetrenie je nepresné a má byť doplnené ultrazvukom.
    Ale ak ste donosili prvé dieťa je riziko predčasného pôrodu malé.

  • Krvacanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v 21 týždni tehotenstva, a uz mesiac citim pohyby, ale zaroven mesiac krvacam vkuse kazdy den. Niekedy je to len špinenie, niekedy krv ako pri silnom menzese. Uz viackrat som bezala s tym na pohotovosť a vzdy bolo všetko v poriadku. Moja gynekologicka nevie z coho ta krv je, vraj mozno nejaka cievka ked praskne. Lenze ja to mavam kazdy den a aj tvrdnutie brucha, bolesti. Je to moje druhe tehotenstvo. Po prvom tehotenstve som musela podstupit kyret kvoli vyčisteniu po porode. Je mozne, ze moja gynekologička niečo zanedbala? V prvom tehu som toto nemala vôbec.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite nikto nič nezanedbal, ale takéto krvácanie žiaľ môže signalizovať aj nepriznivé procesy (zápal, imunitná reakcia) v oblasti kde sa stretáva placenta s maternicou. Nič sa nedá robiť, iba čakať ako sa situácia vyvinie.

  • Streptokok v pošve 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, rada by som ešte reagovala na Vašu odpoveď na moju otázku https://mamaaja.sk/poradne/archiv-poradne-gynekologa-mudr-z/tehotenstvo-a-dojcenie/otazka-71471
    Kultiváciu mi robí lekár preto, že som mala pocit zapáchajúceho výtoku. Nič hrozné ako pri mykóze, len jemný zápach, ktorý mi však nebol prirodzený.
    Užívam vaginálne aj progesterón, preto mi bolo ťažko identifikovať na intimke len samotný výtok.
    Iné ťažkosti nemám. Je v tomto prípade taktiež zbytočné užívať Fluomizin a Gynimun alebo je to podľa Vás na mieste? Mám za sebou veľa tehotenských strát a s tym prirodzene aj väčší strach, preto by som nerada nieco podcenila.
    Veľmi pekne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zapáchajúci výtok môže byť aj po tom progesterone. Podľa vyšetrenia by som zhodnotil výtok a eventuálne podal macmiror alebo aj fluomizin. Probiotiká dlhodobo.

  • Fraxiparin a anopyrin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor. Aktuálne som v 15tt tehotenstva, mam za sebou 1 potrat v 5 týždni. Tehotenstvo prebieha bez komplikácií. Pred otehotnenim som absolvovala hematologické vyšetrenie, kde mi bol zistený vysokorizikový trombofilný stav F. V leiden heterozygot, mutácia MTHFR heterozygot bez hyperhomocysteinémie a mutácia PA-1 heterozygot. Aktuálne som od 4tt nastavená na preventívnych dávkach Fraxiparinu 0,3 ml denne. Tehotenstvo prebieha bez komplikácií, plod sa vyvíja dobre. Avšak absolvovala som prvotrimestrálny skríning v Centre fetálnej a gyn. diagnostiky v Košiciach, kde bolo v závere uvedené riziko Preeklampsie pred 37 TT 1:22 a riziko rastovej reštrikcie plodu pred 37. TT 1:46.Vzhladom na uvedené mi bolo doporučené pridať do liečby Anopyrin v dávke 1x150 mg denne. Chcem sa opýtať aké sú vaše skúsenosti s takouto profylaxiou, znížilo to incideciu preeklampsie a FGR? Aký je benefit vs. riziko tejto liečby, nehrozia pri takejto kombinácii krváca é komolikácie? Čítala som aj prípady žien ktoré začali po anopyrine spinit resp. krvácať. Nemôžem tým nejako ohroziť plod ak začnem spinit? Je teda takáto kombinácia vzhľadom na môj stav bezpečná pre donosenie zdravého plodu? Tlakovo sa držím zatiaľ dobre, len občas mi vybehne tlak na 146/90 keď neobsedim dlhšie na mieste pred návštevou lekára, bielkoviny v moci nemám. Ďakujem za odpoveď, pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Leiden heterozygot a už vonkoncom MTHFR nemajú vplyv na potraty ani PA-1 heterozygot. Osobne si myslím, že Fraxiparine je u Vás zbytočný, ale nestresujte sa, dáva sa zbytočne na Slovensku vo veľkom, pretože to poisťovňa hradí a liečba je pomerne neškodná.
    Za to Anopyrin je určite potrebné poda´t, ak máte vyššie riziko preeklampsie, dávajte si ho večer pred spaním.

  • Tanec a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 6tt som tancovala na oslave, aj som sa zadýchala, nemohlo sa nič stať bábätku kvôli zvýšenému pulzu? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    embryo v tomto štádiu dobre znáša materskú fyzickú záťaž, určite ste ho tancom neohrozili. Naopak fyzická námaha zlepšuje výsledky tehotnosti a nie je potrebné ju výrazne obmedzovať.