Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vírusy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dočítala som sa, že enterovírusy, parovírusy alebo rôzne iné vírusy sa nach v populácii vo veľkom množstve, nemusia mať žiadne príznaky, ale v tehotenstve sú nebezpečné. Je to pravda? Ak áno, dá sa povedať aké je riziko nakazenia a spôsobenia potratu enterovírusom, parovírusom, alebo niečim takým vo včasnom tehotenstve (4-5tt), buď pri žiadnych alebo nejakých slabých príznakoch? Je dôvod na obavu? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nebezpečný je parvovírus B19, ktorý je častý u malých detí. Preto sa odporúča tehotným dodržiavať hygienické zásady a podˇa možnosti sa malým deťom vyhnúť (škôlkari).
    Okrem toho rovnako aj cytomegalovírus. Ak žena neprekonala v detstve kiahne, je vhodné sa pred otehotnením zaočkovať.
    Avšak určite sa dajte zaočkovať proti chrípke, pretože aj tá vie poškodiť plod a má u tehotných nepriaznivý priebeh.

Podobné otázky

  • Perikardiálny výpotok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, zaujíma ma Váš názor. Na prvom veľkom sone (podľa utz 12+5tt, podľa MS 13+1) mi u plodu videla špecialistka perikardiálny výpotok na srdiečku, plus bilo rýchlejšie srdiečko 178 úderov/min., a ductus venosus bol nad normou 1,56 s reverzným tokom... Vtedy mi vyšlo riziko pre patauov syndróm 1:54 (platilasom si nipt testy, tie boli negatívne). Povedali, že výpotok je pravdepodobne z prekonanej infekcie. Neviem o tom, že by som niečo prekonala. Boli mi robené krvné odbery na krvný obraz, torch vírusy, nejaké crl a serologiu. Všetky v poriadku. Moja gyn výpotok na sone nevidela. V 19tt na morfo sone mi povedali, že srdiečko je našťastie správne vyvinuté, výpotok najskôr nevideli vôbec, až keď si úplne priblížili srdiečko, tak vraj tam ešte mierny je, ale je už vraj fyziologický. Ostatné orgány vyzerajú byť tiež v poriadku. Čo môže byť príčinou toho výpotku? Môže sa vstrebať úplne? Nemám pre istotu ísť k nejakému kardiologovi, ktorý sa venuje prenatalnej starostlivosti, aby pozrel srdce detailne? Tep srdca už bol na ďalších kontrolách v norme. Môže byť ten výpotok len z nejakého prechladnutia alebo covidu? Ak by mal výpotok nejaký dopad na niečo, bolo by to na sone viditeľné? Aké to môže mať dopady na plod a čo môžem ešte v tejto veci urobiť? Ísť za nejakým špecialistom alebo ešte nejaké iné odbery podstúpiť?
    Prepáčte za tak veľa otázok.... Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 13. týždni je posúdenie morfologie srdiečka plodu veľmi zložité, pretože samotné srdiečko aj okolie je veľmi malé. Rovnako posúdenie množstva perikardiálneho výpotku je zložité a veľmi opatrne by som tento nález hodnotil. Normálna akcia srdca je okolo 170/min, pretože v tomto štádiu tehotnosti ešte nie je akcia srdca plne ovplyvneá nervovým systémom, to sa vyvíja postupne a akcia klesá.
    Ale ak je vyslovené podozrenie na nejakú anomáliu, zvážil by som expertné sono posúdenie srdca, ideálne v detskom kardiocentre, kam by Vás mal referovať Váš lekár.

  • Heparangína, herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať dve otázky.
    1. môže mať heparangína vplyv na tehotenstvo v v I. trimestri?
    2. ak by bol zápal nosohltana spôsobený vírusom herpes simplex, môže to uškodiť plodu? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    iba pre upresnenie herpangína je spôsobená iným typom vírusu ako bežný herpes simplex.
    Herpes simplex môže napadnúť plod ak sa žena počas tehotnosti nakazí prvý krát a vírus sa jej dostane do krvného obehu.
    Herpangínu spôsobujú coxackie vírusy, ktoré tiež môžu napadnúť plod a spôsobiť potrat alebo rastové zaostávanie. Riziko je však veľmi malé.

  • Vírusové alebo iné vplyvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    chcela by som sa spýtať do akej miery sú pre plod nebezpečné "bežné" vírusy (adenovírusy, rhinovírusy, vírusy parachrípky, RSV, enterovírusy, mycoplasma pneumoniae, metapneumovírus, paramyxovírusy,
    pikornavírusy alebo ďalšie), baktérie alebo kvasinky, ktoré by spôsobili bolesť hrdla, mandlí, únavu, trocha zatiahnuté dutiny, skôr bez teploty
    do 4-5tt? Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyvíjali sme sa spolu s týmito vírusmi, takže naša imunita aj imunita, ktorá chráni plod je proti nim celkom dobre pripravená. Avšak za niektorých okolností by teoreticky mohli napadnúť zárodok alebo plod a spôsobiť poškodenie, čo sa však veľmi zle dokazuje, lebo takmer každá žena prekoná počas tehotnosti infekt horných dýchacích ciest a hrdla. Myslím si, že toto nie je potrebné riešiť, odporúčam zaočkovanie proti chrípke počas tehotnosti.

  • zamlknuty potrat 10tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    mam za sebou zamlknuty potrat v 10+2 tt. Prisli mi na to na sone v 12tt. Podla informacii od doktora na sone, babatku prestalo bit srdiecko den po kontrole u mojej pani gynekologicky. Na tej kontrole bolo vsetko v absolutnom poriadku. Chcem są spytat, je to, ział, bezne v tychto zaciatkoch ? Vsetci boli ku mne velmi mili a ubezpecovali ma, ze som to nijakym sposobom nevedela ovplyvnit. Moja dalsia otazka pan doktor je, co by mała histologia zistit ? Cakam na vysledky. Posledna otazka - znamena to, ze je vysoka pravdepodobnost, ze tak skonci aj potencionalne dalsie tehotenstvo ? alebo to mohla byt nahoda ako mi bolo viac menej od kazdeho komunikovane, ze islo o smolu, nahodu, cierneho petra.
    Dakujem pekne za vas cas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samovoľné odumretie plodu v I. trimestri je veľmi časté, postihne až 20% poznaných tehotností. Najčastejšou príčinou je v podstate "smola" že sa nestretla zdravá spermia so zdravým vajíčkom, alebo došlo ku chybe pri prvých deleniach. Je to vlastne "prirodzený výber" aby sa rodili iba podľa možností čo najzdravšie deti.
    Samozrejme existujú aj vonkajšie škodliviny, ktoré vedia poškodiť zárodok a spôsobiť potrat, najčastejšie vírusy, ale ani tam sa nedá na 100% tvrdiť, ktorý vírus a kedy je nebezpečný, s jednou výnimkou, a tou je Rubeola, rubeola poškodí plod vo viac ako 90% prípadov, ak sa nakazí tehotná. Našťatie sme všetci proti rubeole očkovaní a preto u nás už nekoluje.
    Histológia nedokáže nič, takmer vždy. Vôbec neobjasní dôvody potratu, ale robí sa, aby sa vylúčili prípadne extrémne vzácne nádory spojené s tehotnosťou (tzv. mola hydatidosa). Občas sa síce nájde zápal, ten však často vzniká až po odumretí plodu.
    Riziko opakovania potratu je malé, nezvyšuje sa pri jednom potrate.

  • potraty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor.Čítam takmer všetky rady,ktoré sú uverejnené v poradni gynekológa a asi by som ani nepotrebovala toľko vedieť,čo viem...ale vaše odpovede sú častokrát tak poučné,že bez ich čítania by so asi každú chvílu pociťovala nutkanie položiť otázku.Takže ďakujem,že tu ste,pre nás vystrašené a častokrát aj bez príčiny paranoidné ženy:-))
    Aleee,predsa len jednu otázočku súvisiacu s mojim 4tým tehotenstvom nepriamo(len jedno úspešne ukončené sc 36tt)
    Ostatné MA prevažne do 12tt.....momentálne 13tt....nepodstatné v súvislosti s otázkou....
    TAKŽE,prosím Vás,aké príčiny spôsobujú potraty v II.trimestri(viem,že ich je veľa,ale najčastejšie)?.....Dá sa im vyhnúť?Ako?....no to sú už tri otázočky,takže pre istotu končím:-)))vopred s vďakou Bibiana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí, či sa jedná o jeden potrat alebo opakované. Jeden potrat je najčastejšie sposobený genetickou anomáliou (aj v druhom trimestry) sú vady, ktoré sa prejavia neskor, nemusí to byť už v 6.-8. týždni.
    Ďalšou príčinou, ale strašne neistou sú infekcie, niektoré vírusy napádajú plod a sposobia jeho odumretie.
    Čo sa týka opakovaných potratov, tam je príčin viac, a často sa ani nepríde, ktorá z nich je na vine.
    Skrytá genetická vada rodičov (ktorá sa prejaví až u plodu), vrodené vady maternice, hemtologické, autoimunitné ochorenia, vzájomná imunitná inkompatibilita rodičov (otázna príčina).

    Vyhnúť sa dá iba po vyšetrení, kedy sa stanoví možná príčina, a podľa toho sa nasadí liečba. Treba však povedať, že liečba nemusí byť úspešná, ale aj tak 60% žien s opakovanými potratmi donosí zdravé dieťa.