Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer. Mam taky problem ze ked som zistila ze som tehotna prestala som fajcit. No teraz uz som v 19tt. a mam strasnu chut na cigarety. Citim ako by som mala abstak kvoli tomu. Mozem si dat dve tri cigi ked budem mat chut? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    fajčenie je pre plod pomerne nebezpečné, vplýva na vývoj placenty aj mozgu. Skôr by som odporučil konzultáciu ambulancie pre odvykanie fajčenia, kde Vám dajú nejaký náhradný preparát (žuvačky alebo náplasť), čo Vám pomôže prekonať nutkanie. Držím palce.

Podobné otázky

  • Tanec a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 6tt som tancovala na oslave, aj som sa zadýchala, nemohlo sa nič stať bábätku kvôli zvýšenému pulzu? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    embryo v tomto štádiu dobre znáša materskú fyzickú záťaž, určite ste ho tancom neohrozili. Naopak fyzická námaha zlepšuje výsledky tehotnosti a nie je potrebné ju výrazne obmedzovať.

  • Rast plodu v maternici

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa opýtať na rast bábätka v maternici. Prvé tehotenstvo mi bol vyvolávaný pôrod kvôli IUGR v 36+6tt a malý sa narodil a mal 2380g. Prietoky aj placenta po histológii boli v poriadku, len na CTG boli decelerácie oziev.
    Kvôli tomu ma teraz sledujú opätovne. Momentálne som 35+6tt. Do 33+1 tt to všetko vychádzalo podľa tabuliek a dnes som bola na premeraní a zas vychádza bábätko menšie.
    Takéto mám zapísané hodnoty v knižke:
    BPD/FOCD 9,1 (alebo tam ta čiarka nemá byť ? Neviem)
    TAD/APD 272
    FL 66
    Placenta FUNDUS
    Hydramnion Normálny
    RI v a.umbilicalis 0,61
    PI 0,93
    SD v a.umbíicalis 2,59
    Hmotnosť 2100g
    Zodpovedá 32+5tt.

    Ďalšiu kontrolu mám 20.9. Netreba skôr? Ja aj manžel nie sme vysokí, narodili sme sa obaja tak, že sme mali pod 3kg. Malý keď sa narodil bol úplne v poriadku. Ale strašne ma to stresuje a aj tak ma upokojovali, že tie odchýlky sú ešte ok a uvidíme neskôr a nemám sa stresovať. Mám aj tehotenský diabetes.držím diétu.

    Čo si o tom myslíte vy ?
    ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa napísaných údajov má plod významne menší obvod bruška ako by bolo pre daný gestačný týždeň v norme.
    V prvom rade je potrebné zapátrať či je termín pôrodu stanovený správne. A treba opakovať meranie o 10-14 dní, či sa bude prehlbovať zaostávanie v raste.

  • 1% Retinolove serum

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Som absolútne vystresovaná. To že som tehotná som zistila v 5tt. Do vtedy som v ten mesiac pár krát použila 1% retinolove serum na plet. Dočítala som sa v článkoch že to má negatívny vplyv na vývin plodu. Som zdesená že som o niečom takomto vôbec nevedela.

    Myslíte si že sa mám niečo obávať? Samozrejme sérum letí von oknom.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    presne na toto je potrebné plánované rodičovstvo a prekoncepčná príprava. Aby nedochádzalo k tehotnostiam pri používaní nebezpečných liekov, tehotenstvo je potrebné plánova´t, a ak nie je plánované, vždy používať bezpečnú spoľahlivú antikoncepciu.
    Retinoidy naozaj majú silný potenciál poškodiť plod, avšak na začiatku tehotnosti plod reaguje tzv. všetko alebo nič, ak a poškodí, tak sa potratí, ak sa nepotratí, nebol poškodený. Treba počkať ako sa situácia bude vyvíjať.

  • Anopyrin vs. Clexane (LMWH)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor,
    ak by ste mi vedeli objasniť, zaujíma ma rozdiel medzi liekmi: Anopyrin a nizkomolekulárnymi injekciami Clexane.

    Chápem, že oba lieky majú iný účinok, ale nikto mi nepovedal nič presnejšie. Nebolo mi jasne vysvetlené prečo presne sa v tehotenstve podávajú a ktorý liek chráni matku a ktorý plod, resp. čo dané lieky robia.
    Bolo mi len stručne povedané, že Anopyrin je prevencia proti preeklampsii a na dobrú výživu plodu cez placentu, aby nedošlo k upchatiu cievok v placente; zatiaľ čo Clexane je proti tromboze. Nič viac o Clexane mi nepovedali. Clexane sa teda užíva najmä na ochranu matky pred trombózou a výživu plodu a placentu nijak neovplyvňuje?

    Momentálne v mojom prvom tehotenstve, v 27tt, užívam 100mg/deň Anopyrin, no pri každej hematologickej návšteve ma pri kontrole výsledkov "strašia" Clexanom. Mám heterozygotnu mutáciu Protrombinu G20210A, dosiaľ asymptomatickú. Na základne výsledkov doteraz neboli injekcie potrebné. Akokoľvek, stále spomínajú D-dimery, ktoré sa mi zvyšujú postupne a pomaly (0,738 -> 0,999 -> 1,577 mg/l). Nie som odborník, no očakávam, že v tehotenstve je to normálne. Naopak, hodnotiť len na základe jedného údaja a nie celého výstupu z odberu krvi sa mi tiež nezdá ok.

    Preto ma zaujíma prínos Clexane v tehotenstve - či je nutné tlačiť na profylaktickú liečbu zo strany mojich lekárov. Liekom sa snažím čo najviac vyhýbať, no ak by som odmietnutím Clexanu nejak vážne ohrozila tehotenstvo, tak samozrejme sa prispôsobím. Len mi nie sú úplne jasné prínosy a rozdiely v spomínaných liekoch a nutnosť LMWH profylaxie.

    Ďakujem Vám za Váš čas a objasnenie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neexistuje spojitosť medzi komplikáciami v tehotnosti a mutáciou Protrombinu G20210A v heterozygotnom stave. Nie je nutné nič podávať ani liečiť.
    Anopyrín účinkuje predovšetkým na krvné doštičky a ovplyvňuje remodeláciu ciev počas tehotnosti. Dáva sa v dávke 150 mg večer u žien, ktoré majú vyššie riziko preeklampsie. Potom sa dáva z hematologickej indikácie u žien, ktoré majú napríklad natifosfolipidový syndrom alebo podobnú získanú trombofíliu.
    LMWH ovplyvňujú zráženie na inom princípe, potláčajú spájanie molekúl do tvorby fibrínovej siete, a podávajú sa primárne naozaj ženám, u ktorých je vyššie riziko trombozy - predovšetkým ako prevencia vzniku trombov v cievach. Vývoj tehotnosti ovplyvňujú menej a na preeklampsiu asi vplyv nemajú.
    Avšak u žien s vysokým rizikom trombozy (napríklad Leiden V homozygot) sa podávajú ešte pred graviditou, pretože podľa niektorých štúdií znižujú riziko potratu plodu v dôsledku ucpania ciev v placente. Avšak je nutné povedať, že nie všetci autori s tým súhlasia a jednoznačne sa na Slovensku tieto lieky hrubo nadužívajú. Je chyba poisťovne, že si to nestráži, pretože som presvedčený že 80% podaní je "pre istotu" absolútne bez racionálneho dôvodu.

  • Možné tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, posledná menštruácia bola 28.08 v priemere trvá 5-6 dní a cyklus je v priemere 27 dní.
    Ak bol styk už 31.08 je možné, že došlo k oplodneniu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samozrejme. Spolieha´t sa na neplodné a plodné dni je v súčasnej dobe nezmysel, tento druh antikoncepcie je nespoľahlivý. Koncom septembra si spravte tehotenský test, ak nedostanete menštruáciu.