Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Palpacne vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,

    Asi blbá otázka ale môže palpacne vysetrenie spustiť pôrod? Bola som na kontrole a prišlo mi že strasne hlboko ma vyšetrovali prstom (nebolelo to), je možné takéto neúmyselne spustenie pôrodu ak sa veľmi pichá do krčka?

    Veľmi sa bojím spustenia pôrodu. (Som v 8 mesiaci)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    existuje hmat, pomocou ktorého sa zvyšuje šanca na pôrod, ale iba u tehotnej, ktorá má "pripravenú" maternicu k pôrodu, teda väčšinou v termíne. Bežné vyšetrenie pôrod nespustí.

Podobné otázky

  • Vyšetrenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň prajem
    je v tehotenstve potrebné tzv palpačné vyšetrenie zospodu? Skúsila som odmietnuť no doktor mi tvrdil že sa to tak robí. Je mi to veľmi nepríjemné som 27tt a niektoré kamarátky takto doktor už od prvého trimestra nevyšeteuje. Je jeho postup v poriadku? Tehotenstvo je bezproblémové. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vy môžete odmietnuť úplne všetko a lekár Vám má vysvetliť, čo sa tým riskuje.
    Vaginálne vyšetrenie možno nahradiť ultrazvukom vaginálnou sondou, čo je menej nepríjemné. Dôležité je aby sa sledovala dlžka krčka maternice nejakým spôsobom.

  • vyšetrenia u gynekloga

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    chcela by som sa opýtať, či pri gynekologyckom vyšetrení v tehotenstve, nie je potrebné urobiť zakaždým aj palpačné vyšetrenie. Momentálne som v 16 tt a bolo mi robené 1x usg v 13.tt, ale žiadne palpačné vyšetrenie. Je to moje druhé tehotenstvo a pri prvom mi robili serkláž, takže neviem či by to nemal teraz môj gynekolog viac sledovať( aj ked viem, že každé tehotenstvo je iné).
    Moja druhá otázka je ohladom amniocentézy. Čítala som, že po zákroku je nejaké percento potratu, resp. predčasného pôrodu ?? Keďže mám 35 rokov a manžel ešte ovela viac :) bolo mi doporučené ísť na amniocentézu, aj ked zatial všetky výsledky mám v poriadku. Samotného zákroku sa neobávam, len ma straší potom to riziko potratu.

    Ďakujem za Vaše odpovede a čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    palpačné vyšetrenie je súčasťou prenatálnej poradne, i keď na začiatku gravidity je jeho výťažnosť malá.
    Vek samotný nie je indikáciou na amniocentézu, respektíve, mal by sa započítať pri výpočte individuálneho rizika pri genetickom skríningu. Na základe výsledného rizika sa tehotná potom rozhodne, či absolvuje AMC alebo nie. Riziko potratu po AMC je cca. 1%.

  • dlzka krcka vs. funkcna dlzka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den MUDr. Zahumenský, už som písala príspevok, zatiaľ pekne dakujem za Vase odpovede.
    Chcem sa spytat, aktualne zacinam 34tt, a nalez (cervikometria 24mm, funkcna dlzka hrdla 0) sa mi nemeni uz takmer 3 tyzdne. Vtedy som bola palpacne vysetrena otvorena na volny prst, co neviem ci sa meni, dalsie palpacne vysetrenie uz nebolo.
    Chcem sa spytat, ze keby sa schylovalo k predcasnemu porodu, ci mi nejako pomaha to krcok je zatial 24mm - ci sa najskor uplne spotrebuje, alebo mozem porodit aj ked bude nadalej takyto, kedze jeho funkcna dlzka je 0.
    Ci ta jeho dlzka a to ze sa drzi na jednej urovni od zistenia rizika o niecom vypoveda.

  • Vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa Vas opytat ake vysetrenia sa robia v tehotenstve. Som v 10tt. dnes som bola na druhej poradni a okrem ultrazvuku a krvi mi nerobili nic. Na nete som citala ze by sa mali brat stery a robit palpacne vysetrenie. Dakujem za pomoc.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    niektorí kolegovia veľmi správne čakajú do 12. týždňa, pretože dovtedy je riziko potratu až 20% a je zbytočné robiť nejaké vyšetrenia, ak sa plod potom potratí.
    Cytologický ster sa robí, ak nebol robený pred tehotenstvom a palpačné vyšetrenie sa može spraviť aj po 12 týždni spolu s odbermi krvi.

  • vysetrenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,Vazeny pan doktor,prosim Vas o Vas nazor na takuto vec. Toto je moje druhe tehotenstvo,prve prebehlo bez problemov ,do poradne som chodila a taktiez aj rodila na Slovensku. Teraz zijem mimo Slovenska a preto by som potrebovala pocut Vas nazor na to,ci nie je potrebne pocas celych osmych mesiacov urobit klasicku gynekologicku prehliadku,myslim tym pozretie zeny od spodu a nie len ultrazvuk robit kazdy mesiac. Momentalne som v 35 t. t. a ani raz som nebola vysetrena odspodu. Ani zaznam aky mi pisali u nas o krcku maternice,na kolko som otvorena,nic take mi tu nezaznamenavaju. Je mozne vidiet ultrazvukom ci sa neotvaram? Vzdy mi povedia,ze je vsetko ok,ale staci robit len ten ultrazvuk cez brusko? Nemusim sa obavat? Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvukové vyšetrenie nenahrádza palpačné vyšetrenie cez pošvu. U nás je vaginálne vyšetrenie štandardnou súčasťou tehotenskej poradne.