Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kupalisko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam podozrenie na tehotenstvo, ca 1.az 2.mesiac tehotenstva. 30.7.cestujem s rodinou do Sturova a planujeme ist na kupalisko. V takto skorych pripadnych zaciatkoch tehotenstva sa mozem ist kupat dopočkaj verejneho bazena? Tampon by som pouzila specialny na kupanie. Vdaka.

Podobné otázky

  • Unik plodovej vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, možno úplne hlúpa otázka???????? ale ako spoznám prípadný únik plodovej vody? Opíšem situáciu:Dnes sme šli na kúpalisko a po ceste som mala už plavky a pokiaľ sme tam došli už som mala malý mokrý fliačik na kraťasoch. A plavky viac prepúšťajú. Tam som mala mokrý fľak tiež.Nekúpala som sa a mala som so sebou náhodou aj vložku tak som si ju založila keby čo. No tak 3-4 hodiny od toho a vložka úplne suchá???????? mám podozrenie, že išlo skôr o únik moču (aj mi to tak páchlo ale tak nikdy človek nevie) alebo teda mala som tú noc predtým aj preventívne čípok probiotiká Gynimun a to vyteká niekedy aj počas celého druhého dňa.Otázka je- keby mi unikala po kvapkách plodová voda, vložka by bola asi aj tak časom úplne mokrá či? Nevsiakla by proste plodovu vodu uplne dovnutra. Asi by nebolo možné, že uniklo kúsok raz a potom už vôbec nič…. Lebo nechala som si vložku stále preventívne aj na noc a proste stále je uplne suchá ked po nej prejdem prstom. Len mi to vŕta hlavou???? kebyze aj chcem ist na pohotovost nechat to skontrolovat, tak nemam co????
    Resp. Vie kusok vody odtiecť a už neodtečie? Ohrozuje to nejako tehotenstvo ? Vždy som si myslela, že ak raz unikne, postupne bude unikať, keďže je plodový vak porušený. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plodová voda uniká po "kvapkách" veľmi zriedka, a takmer vždy keď sa takéto niečo objaví je to moč alebo pošvový sekrét. Plodovej vody je v termíne pôrodu až liter a uníká väčšinou celá naraz. Ak máte suché vložky, nie je potrebné zaťažovať pohotovosť zbytočným vyšetrením, aj tak by sa nič neobjavilo.

  • Streptokok a plavanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 37tt, ster na streptokoka mi vyšiel negatívne. Zvažujem že by som do pôrodu išla na kupalisko/plaváreň, keďže tieto teploty zvládam veľmi zle. Predpokladám že nie je možné sa týmto streptokokom "nakazit" vo verejných bazénoch? Chcem sa len uistiť, ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    streptokokus agalactiae je bežná flora na našom tele. Môže sa tam dostať z prostredia, z prádla to sa nedá ustrážiť. Nerobí žiadne prejavy a nie je potrebné kvôli obavám z jeho kolonizácie akokoľvek obmedzovať svoj bežný život. Kľudne choďte do bazénu.

  • termálne kúpalisko Bešeňová

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. MUDr. Záhumenský, chcela by som sa ujistiť či nie je nebezpečné pre mňa a pre moje bábo 15tt navštíviť termálne kúpalisko Bešeňova. Je u tehotných zvýšené riziko daakej nákazy, či sa nemám čoho obávať? Veľmi pekne ďakujem za úprimnú odpoveď. Kaťa.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    nákaza ani nie, ale može Vám prísť neˇvoľno v príliš teplej vode, v tehotnosti hrozí aj kolaps, určite sa nekúpte v horúcej vode sama.
    Bešeňová je fajn.

  • kupalisko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer chcem sa opýtať som v 33 týždni teh. a chceli by sme isť na kupalisko možem isť do bazena?