Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Mokré nohavičky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať, či je normálne mat stále, ale ze stále mokre nohavičky. Som.v 20tt a už dlhšie pozorujem mokro. Je to ako voda...Dnes som bola aj na poradni, doktor sa k tomu vyjadril len tak, že plod na dosť vody. Môže to byť vytok alebo odtok plodovej vody?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    skôr sa jedná o výtok, v tehotnosti pošva produkuje viac sekrétu kvôli hormonom. Takýto postupný odtok plodovej vody je veľmi zriedkavý, ak by odtekala, bolo by vody viac, ako keby ste sa pomočili.

Podobné otázky

  • Mokré nohavičky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 27tt a od začiatku tehotenstva mávam mokre nohavičky. Sú dni kedy je toho menej, niekedy viac. Plodovej vody mám vždy na každej poradni dosť. Môže to byť taký vodnatý vytok alebo je možné že postupne by takto odtekala plodová víťaz ktorá sa stíha aj doplnat? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takýto silnejší výtok mávajú ženy v tehotnosti, pošva je stimulovaná tehotenskými hormonmi a produkuje viac sekrétu. Takýto odtok plodovej vody je veľmi nepravdepodobný.

  • vysetrenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor.som v 35tt a chcela by som sa spytat ohladne vysetrenia prietokov,mne nic nebolo take robene a ani ma nikto nikam neposielal.kedy sa toto vysetrenie vlastne robi?ja mam totiz divneho gynekologa.este stale ma nevysetruje zo spodku,ked mu poviem,ze mam tlaky na spodku,povie ze je to normalne,ked mu poviem,ze mam vytok a stale mokre nohavicky mi na to povie,ze to sa len premastujem aby dieta islo lahsie von a nic viac.(a este ked mi beru krv na protilatky tak si musim kupit skumavku :))) to som este nevidela) ma stym stve,ale uz ho nechcem teraz na konci tehotenstva menit.na CTG idem 30.9.09 aj to ma objednali z nemocnice a moj mi ani nepovedal,ze na to mam ist.da sa poziadat potom v nemocnici,aby mi tam spravili gynekologicke vysetrenie,kedze moj gynekolog je mimo?dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prietoky nie sú skríningové vyšetrenie ale indikované a správne sa robí vtedy, ak vznikne podozrenie na rastové spomalenie plodu.
    Sú však niektorí kolegovia, ktorí ich robia ako "skríning" čím samozrejme zbytočne zvyšujú náklady starostlivosti a hlavne zbytočne stresujú a strašia pacientky, alebo ich cpú neúčinnými liekmi.
    Prietoky sa u zdravo vyvíjajúceho plodu nemusia robiť.
    Osobne som za to, aby si pacienti bežné vyšetrenia platili, pretože poistenie, je poistenie, a je na to, aby mi zaplatilo keď sa rozsekám v aute, alebo keď dostenem nejaké závažné ochorenie, kde liečba stojí miliony.
    Skúmavky by som predával aj ja, ale Češi sú komunisti a chcú všetko zdarma :).
    Ak je Váš gynekológ mimo, mal by mať zástup, ale myslím, že Vám poradňu spravia aj v nemocnici.