Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tlakomer

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,
    Je bezpečne si v tehotenstve (3 trimester) merať tlak obyčajným tlakomerom čo mám doma na baterky? Mám problém že niekedy (najmä po magneziovej vode) klesne tlak, tak či si ho môžem bežne merať aj doma či je potrebné čakať na poradňu. Zo začiatku som si merala aj tri krát denne bola som sledovaná na internej ambulancii.

    Je bezpečne si dať denne jednu kavu v prípade nízkeho tlaku? Dávam si jednu slabšiu kávu, ale mám dosť výčitky.

    Vopred dakujem za odpoved

Podobné otázky

  • Tlak krvi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môže opakované meranie tlaku krvi /cca 7 krát za sebou - pokazený tlakomer/ pôsobiť negatívne na plod? Ďakujem,

  • Tlak v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pan doktor,

    dnes som zacala 37 tyzden tehotenstva, a trosku ma rozrusuje, ze mam uz nejak zvyseny tlak... druhy den mam okolo 127/88. Nemam opuchy, ani bielkovinu v moci. Je to uz normalne takto pred porodom?

  • únava

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som cca v 27 tt a už zhruba od januára poriadne nespávam, obzvlášť teraz, zhruba posledné dva týždne, chodievam na wc každé dve hodiny, niekedy aj viackrát. V poslednej dobe, keď si meriam tlak zápästným tlakomerom, ten vrchný mi vychádza 140, môže to byť z únavy? Cítim sa naozaj dosť unavená, ráno vstávam pred šiestou do práce, síce je to len kancelárska práca, ale aj tak, nie je potrebné dať sa vypísať? Okrem toho tento posledný týždeň mi častejšie cez deň tvrdne bruško, hoci limit 10-krát to ešte neprekročilo. Keď som bola tehotná s dcérkou, dala som sa vypísať v polovici tehotenstva, lebo sa mi nechcelo chodiť do práce. Aj tak ma však v siedmom mesiaci hospitalizovali, lebo mi tvrdlo bruško, krčok bol vraj na doraz, či ako, takže som si v nemocnici poležala skoro 2 týždne. Chcela by som vedieť Váš názor, či zotrvávať v práci, alebo voliť oddych. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste predtým predčasne neporodila, tak Vám predčasný porod nehrozil, pretože sa nedá zastaviť a nutnosť hospitalizácie je pochybná. My hospitalizujeme tieto "predčasné" porody maximálne na 2 dni.
    Nevidím u Vás dovod na PN, tehotnosť nie je choroba. Tieto umelé PNky vedú k duševnej a telesnej degenerácii zdravých tehotných žien, ktoré potom sedia pred televízou a sledujú telenovely a volia starých ujov s fujarov za prezidentov.

  • busenie srdca

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    takmer od zaciatku tehotenstva mam silne busenie srdca. Obcas si tlakomerom nameriam aj 120 uderov za min. Gynekologicka mi dala lieky Isoptin SR 240, ktore vraj uz teraz nemusim brat. Dost ma z nich bolela hlava, tak som uzila len zopar tabletiek. Teraz som v 9. mesiaci. Obcas mam zvyseny tlak. Dost sa bojim co to so mnou urobi pri porode. Lekarka ma vzdy ukludni, ze to bude dobre. Ale potom zasa zacnem pochybovat a bojim sa. Je to moje tretie tehotenstvo. Tie predtym som ziadne problemy nemala.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    búšenie srdca v tehtnosti býva časté, je to sposobené hormonami aj zmenou tlaku, okrem toho u Vás zrejme hrá úlohu aj strach. Vhodné by bolo snáď magnézium a malé dávky lexaurinu.