Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Sumamed

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Prosím Vás som v 11+1 týždni tehotenstva a boli mi zistené chlamydie. Lekar mi predpísal atb sumamed 500, 2 tabletky jednorazovo. Chcem sa spýtať nemôže toto užitie atb poškodiť plod a nie je ti pre dieta silná dávka jednorazovo? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto antibiotikum je neškodné a jednorázová liečba je na chlamýdie v podstate neúčinná.
    Ak máte pozitívny ster z krčka na chlamýdie, je vhodná dlhodobá liečba, vrátane sexuálneho partnera.

Podobné otázky

  • Ureaplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor,
    Som v 19. týždni tehotenstva, na gynekologickej pohotovosti mi v 17. týždni bol robený ster z krčka pre kŕče v podbrušku s nálezom urepalasma species 10na 4. Citlivosť: moxifloxacín, levofloxacín, erytromycín.Pri odbere krčok nebol skrátený, nebol prítomný zápal.V kultivácii bol našťastie prítomný laktobacilus. Občasne pri zníženom pitnom režim som pociťovala prechodné pálenie, pripisovala som to skôr kvasinkám, výtok je skôr taký normálny tehotenský.Probiotiká užívam perorálne aj vaginálne.
    Gynekologička mi oznámila, že keď sa ureaplasma našla, určite to treba preliečiť v schéme: Sumamed 500mg á 24 h. 6dní po sebe.
    1. Je podľa Vás liečba nutná?
    2. Je navrhnutá schéma liečby efektívna a bezpečná? V guidelinoch som takúto schému nenašla.
    3. Akú schému v prípade preliečenia odporúčate?
    Ak je to potrebné, určite sa preliečim.
    Ďakujem vopred veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález ureaplazmy je vždy veľmi kontroverzný. Považuje sa síce za možnú príčinu infekcie plodu a plodových obalov a za riziko predčsasného pôrodu, avšak ich prítomnos´t v pošve alebo krčku nemusí znamenať, že sa šíria odtiaľ. Okrem toho štúdie, ktoré dokázali vplyv ureaplazmy na tehotenstvo sú málo kvalitné a nemáme jasný dôkaz, že liečba kolonizácie pošvy prináša benefit, napriek tomu liečbu niektoré odborné spoločnosti odporúčajú.
    Liečba Summamedom je efektívna a správna, zatiaľ pretrváva slušná citlivosť ureaplazmy na makrolidy.

  • herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Prekonala som zápal prsníkov presne 3 týždne po pôrode. Užívala som sumamed a vysoké teploty mi ustúpili do 2 dní. Hneď nato ako som bola schopná starať sa o svojho synčeka som si ho vybozkávala a ešte v ten deň sa mi vyhodili na pere hneď niekoľko herpesov. Je to pre 3 týždňové dieťatko nebezpečné? Teraz si dávam pozor dodržiavam max. hygienu...ale predsa nemôže sa dieťatko nakaziť? Ako dlho je herpes na pere infekčný?
    Ďakujem Vám za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste nemala výsev, tak ste nebola infekčná, plod má od Vás protilátky, preto by nemal byť ohrozený. Vy ste infekčná dovtedy, kým máte mokvavý výsev.

  • Sumamed + zrazanlivost krvi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,mam dve otazky :

    som v 19tt tehotenstva a mam zapaleny nosohrtan a dutiny... silna nadcha,zlty hlien ale lekarka povedala,ze zatial nemam brat antibiotika (nemam teplotu)ale pre istotu mi predpisala sumamed keby sa to zhorsilo (ide vikend) . Su bezpecne? (mam alergiu na penicilin)

    a druha cast otazky- mam geneticku trombofilnu mutaciu MThfr -heterozygot- v 10tt som bola na hematologi a vysledok bol-nebol dovod riedenia krvi po kompletnych testoch - iba kyselina listova +femibion . kontrolu mam v 21tt ale chcem sa spytat ci zapal-infekcia alebo antibiotika nemozu sposobit vyssiu zrazanlivost a ohrozit tehotenstvo? na to som sa zabudla spytat u lekara....

    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sumamed je bezpečný.
    Mutácia MTHFR je veľmi častá a nevýznamná, hlavne ak je to heterozygot, zabudnite, že to máte, nemáte žiadne zvýšené riziko oproti bežnej populácii.

  • Chlamydie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    už som celkom zúfala a tak som sa po odporucení obratila aj na Vás.
    Som v 17nastom tyzdni tehotenstva bola som 2 krat hospitalizovana na krvacanie a riziko potratu stim ze som mala zisteny hematóm. Liecili ma magneziom, ascorutin a duphaston. Momentalne uz nekrvacam a citim sa vitalne.
    A však na krvnych testoch zistili pozitivitu protilatok na chlam. tracho. aj pneumo.
    S takymito hodnotami Chlamydie pneumonie Igm ... pozit
    pneumonie Igg.... pozit
    Chlamidie tRACH igg aj igm taktiez .... pozitivne

    hodnoty: pn.Igm.... 1,202 c.off 0,282
    pn IgG ..... 0,587 0,339
    TRACH IgM .. 0,689 0,424
    Trach. IgG ... 0,824 0,446
    predpisali mi Rovamycine 1,5, ziadne stery mi nerobili iba krv mi brali.

    Neviem ci je to nebezpecne pre dieta jest tolkoto liekov, ci sa dieta nemoze narodit postihnute a co mu hrozi, ci su lieky spravne lebo kazda jedla sumamed co som citala a ja mam toto. Skutocne neviem co si mam mysliet. kazdy lekar si ma iba posuva ako pinpongovu lopticku nikto nic neppovie... Skuste mi prosim pomoct.

    Ďakujem za skorú odpoved Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takže - chlamýdie plod neovplyvňujú ani nezvyšujú riziko potratu. Protilátky sa normálne neliečia, ak nie je pozitívny ster, tak je liečba zbytřočná.
    Ale Rovamycín je plne bezpečný, takže sa nestresujte.

  • mycoplasma pneumoniae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v 6. tt som sa nakazila nejakou virozou, teraz som v 16 tt. a problemy pretrvavaju. musim lezat, nechodit von, vtedy je to ok. Ak sa hybem, idem von, hned nasleduju bolesti klbov, teplota 37,2 az 37,5, zimnica. zistili mi mycoplasma pneumoniae IgM 43,6 - nemeni sa to, odber mi robili uz dvakrat, IgG negativne. Pred tyzdnom som dobrala Sumamed 500 g - asi nezabral. Navrhuju mi intravenozne erytromicin alebo klacid.
    Otazka - moze toto ochorenie - mycoplasma pneumoniae - zanechat nasledky na dietatku? Moze liecba uvedenenymi ATB poskodit?
    dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    IgM je nízke a nič to podľa mňa neznamená, ale ja nie som pneumológ, ak majú podozrenie na zápaľ pľúc, tak nech spravia snímok pľúc, v tehotnosti je to bezpečné.
    Inak teplota 37,2 -37,5 je v tehotnosti normálna, zvýšené hladiny progesteronu zvyšujú teplotu, a neexistuje tehotná, ktorú by neboleli kĺby.
    O úrovni starostlivosti svedčí aj to, že Klacid je v tehotnsoti kontraindikovaný a hlavne slabší ako Summamed.